Bijna 40 procent groenterestjes verdwijnt in vuilnisbak

Daarmee kopt NU.nl vandaag na een onderzoek van Honig onder 1108 Nederlanders. Bijna de helft van de Nederlanders gooit wekelijks groenten weg, nadat deze worden vergeten in de groentenla. Daarmee krijgt de term 'vergeten groenten' ineens een andere betekenis.

Meer dan de helft van de Nederlanders houdt één, twee of zelfs meerdere keren per week restjes groenten over. Deze blijven vaak ongebruikt in de groentela liggen. Of ze worden niet opgemaakt en blijven als restje in de pan zitten. Met als gevolg dat bijna de helft van de Nederlanders één of meerdere keren per week groente weggooit. Leeftijd speelt hierin een rol. Ouderen zijn zuiniger dan jongeren. Van de Nederlanders onder de dertig jaar gooit 53,8% wekelijks of vaker groenten weg.

Top 10 meest vergeten groenten van Nederland

Aardappel (42,7%)
Sla (35,1%)
Bloemkool (23,9%)
Komkommer (18,3%)
Broccoli (14,6%)
Boontjes (14,2%)
Spinazie (12,6%)
Andijvie (10,9)
Uien (10,4%)
Wortel (9%)

Groenten in top 3 meest verspilde producten

“Gemiddeld gooien mensen in Nederland zo’n 50 kilo goed voedsel weg”, zegt Linda Nijenhuis, projectmanager Voeding van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Dat is niet alleen zonde van het eten en het geld, maar ook van alle energie die nodig was om de producten te telen, verwerken, transporteren en in de winkel te bewaren. Groenten staan in de top 3 van meest verspilde producten. Mensen vinden het nog wel eens moeilijk om te bedenken wat ze met eten dat overblijft kunnen doen.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat het bewaren van groenten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Van de mensen van dertig jaar en jonger weet 35,8% niet precies hoe hij zijn of haar groenten zo lang mogelijk goed kan houden. Bewaaradvies is voor hen meer dan welkom.

Bronnen:
NU.nl
Honig

One Comment

  • Phoebe
    Phoebe Reply

    Mijn gouden tip om groente- (en overigens ook fruit-) restjes te VOORKOMEN, is: het gebruik van papieren zakken. Je weet wel, die je vaak op markten krijgt.
    Als ik thuiskom, haal ik meteen alle groenten en fruit uit de plastic verpakking/zak waarin ik het gekocht heb. Ik doe dan alles over in papieren zakken. Papier neemt het eventuele vocht op dat vaak in de ijskast is. Het vocht komt zo dus niet in je groenten en fruit, en dat voorkomt verleppen en verrotten.
    Wat trouwens ook helpt (hoewel waarschijnlijk vooral voor fruit) is een lage temperatuur in je ijskast. Sommige vruchten worden door een erg lage temperatuur ‘in slaap gebracht’. Het rijpingsproces wordt zo gestopt, en het rottingsproces begint dus helemaal nooit! Ik doe meestal een paar vruchten in de ijskast en een paar (die ik van plan ben snel op te eten) erbuiten te laten. Wat de extra lage temperatuur dan weer extra kost (energie en portemonnee) weet ik niet. Maar voor mij is het het waard 😀

    Mijn favoriete manier om van ‘groenterestjes’ af te komen, is een groente-ommelet, maar soep, pastasaus of een smoothie doen natuurlijk ook the trick.
    Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.