Verhuizen

Vorige week ben ik verhuisd. De dozen kwamen weer tevoorschijn, we hebben een busje gehuurd en wat mensen opgetrommeld om ons over te helpen. We zijn verhuisd op de manier zoals ik het altijd gedaan heb, maar afgelopen week vroeg ik me af of je niet duurzamer kan verhuizen. Ik ging alvast op onderzoek uit naar de mogelijkheden voor de volgende keer verhuizen.

Vervoer

Er zijn verhuisbedrijven die de mogelijkheid geven om je verhuizing helemaal elektrisch te doen. Geen dieselslurpende motoren, maar elektrische vervoersmiddelen. Sommige verhuisbedrijven weten niet meer beter en zijn helemaal overgegaan naar elektrisch. Je kunt zelfs kijken naar keurmerken, zoals het ISO 14001 keurmerk. Bedrijven die in het bezit zijn van een ISO 14001 certificaat gaan bewuster om met milieubelastende factoren als energie, water, papier en brandstof. Bedrijven worden door de instantie ISO (International Organization for Standardization) gekeurd op het gebied van milieumanagement.

Ikzelf zou niet snel gebruik maken van een verhuizer. Ik doe liever alles zelf. Zijn er ook meer milieubewuste busjes te huur? Bo-rent heeft tegenwoordig stickers op hun busjes met de boodschap: Huren is milieubewust. Ik heb Bo-rent hierover benaderd. Wat ze hiermee willen zeggen is dat het milieubewuster is om een auto te huren en dat meer mensen hier gebruik van kunnen maken, dan dat een ieder een auto koopt. Helaas rijden alle busjes op diesel bij Bo-rent. Ook bij andere verhuurbedrijven heb ik alleen busjes op diesel gezien.

Groen en gelukkig verhuizen

Bedenk wát je verhuist

Verhuizen is de perfecte aanleiding om op te ruimen. Doe dit voordat je gaat verhuizen. Hoe meer spullen je verhuisd, hoe meer energieverbruik van het verhuisvervoer én je verhuizers.

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk verkoopt, weg geeft of recyclet. Gebruiksvoorwerpen kunnen naar een tweedehands winkel, kleding in een textielcontainer. Tegenwoordig kan dit ook bij meerdere kledingwinkels.
Lever oude huishoudelijke apparaten in bij winkelketens of een afvalstation in je gemeente. Denk hierbij aan apparatuur zoals wasmachines, drogers, koelkasten, televisies en computers. Deze apparaten bevatten veel materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden en op deze manier voorkom je dat gevaarlijke stoffen en elektronica in het milieu terecht komen.

Verhuisdozen

Ik gebruik mijn verhuisdozen tot het eind van hun latijn. Aan het eind nog eens gereanimeerd met tape tot ze van ellende uit elkaar vallen en bij het oud papier terecht komen. Voor mij is dit een logische keuze. Of dit ook de beste keuze is, daar heb ik nooit over nagedacht.

Er zijn ook verhuisdozen die je kunt huren. Zowel kartonnen als plastic verhuisdozen. Plastic... Mijn oren zijn dan meteen gespitst. Ik zie plastic als vervuiler, waarbij een chemisch proces nodig is om het te kunnen maken. Ik lees hier in de Trouw een interessant artikel over. Het maken van kartonnen dozen schijnt ook niet zo milieuvriendelijk te zijn. Ja, het is gemaakt van een natuurlijke grondstof, maar er moeten wel veel bomen voor gekapt worden. Daarnaast is er veel water nodig voor de productie.
Met de plastic dozen kan zo'n 400 keer verhuisd worden en met kartonnen dozen soms maar 2 tot 3 keer. Hoewel ze bij mij volgens mij wel wat langer mee gaan.
Wat betreft recycling is het zo dat een kartonnen doos nooit voor 100% weer opnieuw een kartonnen doos kan worden. Verhuisdozen van gerecycled karton bestaan altijd nog voor een kwart uit verse papiervezels, omdat ze anders niet sterk genoeg zijn. Het recyclen van karton kost water, energie en chemicaliën om de inkt uit het papier te halen. Een plastic verhuisdoos kan 100% worden gerecycled, doordat het in de shredder wordt gegooid en vervolgens omgesmolten tot nieuwe dozen. Wel zal de kwaliteit van het plastic elke keer wat afnemen.

Het artikel in Trouw laat in het midden wat “beter” is, doordat er nog niet goed onderzoek is gedaan.

Overig verhuismateriaal

Verhuisdozen zijn superhandig om te gebruiken voor het vervoeren van spullen, maar je hebt ook breekbare spullen die extra goed ingepakt moeten worden. Ik gebruik hiervoor oude kranten. Aangezien wij een NEE-NEE sticker op de deur hebben, zijn dit kranten van anderen. Deze hergebruik ik vervolgens weer voor een volgende verhuizing. Zo staan er nu twee dozen vol krantenproppen op zolder.

Het nadeel van kranten is dat ze scheuren. Zo had ik de laatste keer te weinig kranten en heb ik ook hand- en theedoeken gebruikt. Best handig, aangezien die toch verhuisd moeten worden.

Verder bestaat er ook gerecycled noppenfolie, maar zoals eerder gezegd ben ik geen voorstander van plastic.

Grote schoonmaak

Het is fijn om in een schoon huis te gaan wonen en het oude huis moet vaak ook nog even schoongemaakt worden. Gebruik hierbij schoonmaakmiddelen die natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn, zodat watervervuiling wordt beperkt. Groene zeep, soda en natuurazijn zijn goede erfenissen uit grootmoeders tijd. Of gebruik allesreiniger of toiletreiniger met een geurtje van bijvoorbeeld Ecover. Dit product is vaak gewoon in de supermarkt te vinden. De biologische winkel heeft meer keuzes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.