Welke bank is echt duurzaam?

Duurzaamheid is hot, biologisch eten is hip en groen is het nieuwe zwart. Iedereen wil meedoen. Zolang het maar niet te veel geld en moeite kost natuurlijk. Dit zien veel banken ook in. De consument wil duurzaam en een bank die zich promoot met hun ‘persoonlijke aandacht voor de klant’ is niet meer genoeg. Je bent geen betrouwbare bank meer zonder duurzaamheidsbeleid.

Het is natuurlijk geweldig dat er steeds meer mensen en bedrijven stil staan bij het klimaat en een positieve bijdrage willen leveren. Maar wanneer is iets een marketing techniek en wanneer zet een bank zich ook echt in voor een beter milieu?

Hieronder zie je een tabel met de scores van de acht belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen in Nederland.

http://eerlijkegeldwijzer.nl/

Zoals je kan zien springen er gelijk een aantal banken positief of negatief uit. ABN-AMRO, ING, NIBC en Rabobank komen er niet al te best vanaf. ASN BANK en Triodos daarentegen wel. Misschien is het handig om eerst even uit te leggen wat de punten precies betekenen.

Klimaatverandering

Om te beginnen bij het bovenste punt: klimaatverandering. Om dit te berekenen wordt er een analyse en rapportage gemaakt van de bijdrage van een bank aan de klimaatverandering. Investeert een bank bijvoorbeeld in hernieuwbare energie? Aan elke bank wordt er op deze manier een cijfer toegekend. ASN Bank scoort het hoogst met een 9. ABN-Ambro scoort hier het laagst met een 3.

Bonussen

Het gaat hierbij om bonussen die niet zijn gekoppeld aan indicatoren die van belang zijn voor de onderneming en waarbij het verband tussen de bonus en de financiële prestatie van de bank er vaak niet is. Of simpel gezegd overdreven bonussen zonder goede reden. ASN Bank en Triodos scoren hier uitermate hoog met allebei een 10. NIBC scoort hier het slechts met een 3.

Dierenwelzijn

Hierbij wordt er bijvoorbeeld gekeken of banken betrokken zijn bij investeringen in ondernemingen waarvan bekend is dat zij zijn betrokken bij misstanden op het gebied van dierenwelzijn. ASN Bank, Triodos Bank en SNS Bank scoren hier het hoogt met allemaal een 9. ABN-Ambro scoort hier erg laag met slechts een 1.

Wapens

Van dit kopje schrok ik zelf wel een beetje. Blijkbaar zijn er maar weinig (inter)nationale wetten en verdragen die banken beperken in het investeren in wapenhandel- en productie. Gelukkig zijn er nog maar weinig banken die doet doen en scoren de meeste een ruime voldoende. Op één bank na, de ING, met een 4. Daarmee staat de ING ver onderaan, met de Rabobank boven zich die maar liefst een 8 scoort. Er zijn meerdere redenen waarom ING zo slecht scoort. Zo heeft de bank geen beleid over wapenhandel en leveranties van militaire goederen naar conflictgebieden. Mocht je meer willen lezen over en wapenbeleid van de ING klik dan hier. De hoogste score is die van de ASN Bank met een 10.

Elektriciteitsopwekking

Hierbij gaat het voornamelijk over grote dammen die gebouwd worden voor elektriciteitsopwekking en waterbeheersing. Deze zijn vaak omstreden door de sociale- en milieuproblemen die damprojecten kunnen meebrengen. Mochten jullie nieuwsgierig zijn, laat dan even een reactie achter, dan schrijf ik er graag in de toekomst een apart artikel over. Wederom scoort ASN Bank hier het hoogst, met een 10. Van Lanschot scoort het laagst met een 3.

Mensenrechten

Eindelijk een categorie waarbij alle banken een voldoende scoren! Bij mensenrechten wordt er gekeken of banken investeren in ondernemingen of overheden die de mensenrechten schenden. ASN Bank en SNS Bank scoren hier het hoogst met een 9. Alle andere banken scoren een 8. Hier word ik nou vrolijk van.

Arbeidsrechten

En weer een categorie waarbij alle banken een voldoende scoren. Bij arbeidsrechten wordt er gekeken of banken investeren in bedrijven en/of ondernemingen die voldoen aan alle basisrechten voor werknemers; dus goede arbeids- omstandigheden, rechten en voorwaarden. Ik begin een beetje in de herhaling te vallen maar ook hier scoren ASN Bank, Triodos Bank en SNS Bank het hoogste met allemaal een 10. De rest doet het ook niet slecht en scoort een 9.

Dit waren slechts zeven punten waar naar gekeken wordt bij het berekenen van de duurzaamheid van een bank. Alle informatie in dit artikel is afkomstig van De Eerlijke Geldwijzer. Dit is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX. Voor meer informatie over De Eerlijke Geldwijzer of over een specifieke bank kijken dan op hun website www.eerlijkegeldwijzer.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.