Magische crackers

Ik eet weinig brood, maar in plaats daarvan eet ik wel graag iets dat vult. Crackers zijn hier perfect voor. En laat ik nou een recept hebben voor magische zelfgemaakte crackers die echt HEEL lekker zijn! En ook heel gezond, met allerlei zaden en pitten. Je kunt verschillende smaakjes maken, bijvoorbeeld met rozemarijn, Italiaanse kruiden of kaas. En ze smaken lekker met alle soorten beleg, zoals pindakaas of zelfgemaakte humus.

zelfgemaakte crackers

Vooraf

5 minuten
+ 2 uur wachttijd

Bereiding

30 minuten

Portie

40 crackers

Maaltijd

Ontbijt, lunch of snack

Benodigdheden

Oven
Mengkom
Lepel

Ingrediënten

140 gram zonnebloempitten
60 gram lijnzaad
50 gram pompoenpitten
35 gram sesamzaad
230 gram havermout
1,5 theelepel zout
1 eetlepel maple syrup
3 eetlepels gesmolten kokosolie
325 ml water
Eventueel: kruiden of andere toevoegingen die jou lekker lijken

1. Meng de droge ingrediënten: de zonnebloempitten, het lijnzaad, de pompoenpitten, het sesamzaad, de havermout en het zout.

2. Meng de natte ingrediënten (de maple syrup, de kokosolie en het water) bij de droge ingrediënten met een lepel. Hierna kun je ook eventueel nog kruiden toevoegen. Het moet een dik mengsel worden. Als het te dik wordt, kun je nog wat water toevoegen. Als het te nat/vloeibaar is, voeg dan nog wat havermout toe.

3. Verdeel het deeg in twee delen. Leg een deel op een stuk bakpapier en leg er een ander stuk bakpapier bovenop. Rol het deeg uit tussen de twee vellen bakpapier. Zorg dat het deeg ongeveer 3 mm dik is. Verdeel het deeg alvast in de grootte van crackers die je wilt, zodat je ze na het bakken makkelijker in rechte stukken kan breken. (Dit kun je ook achterwege laten en de plak gewoon in stukken breken). Dit doe je met beide delen van het deeg. (Zie foto's hieronder)

4. Laat het deeg minstens 2 uur rusten, zodat het havermout en het lijnzaad goed binden met het water en de crackers niet te bros worden.

5. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak de crackers eerst 20 minuten, keer het deeg dan om en bak de andere kant nog 5-10 minuten (tot de crackers mooi goudbruin zijn).

Bewaar in een luchtdichte doos en eet de crackers als ontbijt, lunch of snack.

Waarmee gaan jullie de crackers beleggen? Kijk voor tips naar recepten van dips en spreads.

One Comment

  • Avatar
    Stella Reply

    Ze zijn heel erg lekker!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.