Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op Twitter of Facebook. Mensen die vastleggen hoe ze afval van straat oprapen, bijvoorbeeld een blikje of plastic flesje. Ze zetten de foto online met de hashtag #zwerfie. Wie zijn al deze zwerfinitiatoren en waarom doen ze het?
#Zwerfie is een initiatief van Stichting Klean (Klagen Loont Echt Absoluut Niet). Met de actie hopen ze zoveel mogelijk mensen te motiveren elke dag minstens één stuk zwerfvuil op te ruimen. Plastic is volgens hen een prachtig materiaal, want het vergaat niet. Helaas wordt het vaak als wegwerpartikel gebruikt. Wanneer je plastic niet recycled blijft het altijd in milieu zwerven. Waardoor wij nu, zoals zij het op hun website zo mooi verwoorden, zitten met de gebakken plastic peren.
Niet alleen dat, al dat plastic komt uiteindelijk in de zee terecht en draagt bij aan de plastic soep. Op dit moment verdwijnt er jaarlijks zo’n 8 miljard kilo plastic in de oceanen. Daarvan komt 80% vanaf het land.
Niet alleen is de plastic soep gevaarlijk voor dieren in de zee, maar we vervuilen ook onze eigen voedselketen. René Rövekamp van Stiching Klean licht dit toe: “Plastic vergaat nooit. Het valt uit elkaar in kleine deeltjes tot we het niet meer met het blote oog kunnen zien. Deze micro-plastics worden door de kleinste organismen in onze voedselketen gegeten en zij sterven daaraan. Daarnaast trekt het kleine plastic gifstoffen aan en wordt toxisch (giftig). Dit vervuilt de voedselketen. Kleine organismen worden gegeten door steeds grotere organismen en al dat gif bouwt zich op in vetcellen.”
Het klinkt misschien gek, dat met het oprapen van een stukje plastic, je de plastic soep kan tegengaan. Stichting Klean gaat zelfs zo ver dat ze beweren dat, wanneer een kwart van de bevolking elke dag één stukje zwerfvuil opruimt, er binnenkort niets meer op straat ligt. Ze gaan hierbij uit van het gewicht van al het plastic dat er op dit moment in de oceaan ligt gedeeld door een kwart van de bevolking. Wanneer dit kwart elke dag een stukje vuil zou oprapen, zou volgens Stichting Klean in theorie de groei van de plastic soep een halt zijn toegeroepen.
Om eerlijk te zijn vind ik het een beetje een gekke berekening. Ze gaan alleen uit van het plastic terwijl zwerfafval, ook bestaat uit bijvoorbeeld blikjes, sigaretten en kauwgom. Daarnaast is vervuiling iets wat geleidelijk gebeurt en belanden er niet van de een op andere dag miljoenen kilo zwerfafval in het milieu, die je dus ook allemaal weer in een paar dagen kan opruimen.
Toch vind ik het een mooie gedachte en denk ik zeker dat het belangrijk is om het zwerfafval in Nederland te verminderen. Volgens MilieuCentraal belandt er namelijk, per jaar, in Nederland zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval op straat of in het groen. PER JAAR. Sorry voor de capslock agressie, maar serieus per jaar. Dat is echt heel veel. Het punt is, zwerfafval oprapen heeft wel degelijk nut. Al zou het er natuurlijk bij moeten beginnen dat mensen het niet meer laten slingeren.
Om ook de bewustwording groter te maken heeft Stichting Klean een nieuwe actie bedacht, de Plastic Madonna. Een van ongeveer 12 meter hoog, gemaakt door Stichting Klean van ingezamelde petflesjes. Meer over de plastic Madonna kun je lezen in ons vorige blog: ‘Voor in je agenda onthulling Plastic Madonna’
Goed om te weten is dat de Madonna na de tentoonstelling in Scheveningen, een tour zal maken door Nederland en Europa, om daar blijvend haar verhaal te vertellen. Wanneer de Plastic Madonna is uitgetoerd, is nog niet bekend, maar René verwacht dat het dan te koop aangeboden wordt en een vaste verblijfplaats krijgt.
5 Comments