Lekker scrubben met plastic – winactie!

plastic-soep-lekkerineenpotje-lekker-in-een-potje-winactie-scrubs-dewi-van-de-waeter-beat-the-microbead-cosmetica-plastic-tasjes-vis-eten-veganistisch-natuurlijk-plasticvrij-winnen-cadeau

Als duurzame consument kun je er niet meer omheen: plastic is niet meer oké. Zelfs de overheid is het er mee eens, en winkels mogen geen gratis plastic tasjes meer meegeven, om zo te stimuleren dat we zelf een tasje meenemen (en het liefst niet een van plastic). Maar plastic zit niet alleen in verpakkingsmateriaal en tasjes, en is op het eerste gezicht niet eens altijd herkenbaar.

Ik heb het over de minuscule bolletjes plastic die verstopt zitten in honderden producten die we met z’n allen dagelijks gebruiken. Ze dwarrelen bijna onherkenbaar door je mascara, zeep, lipgloss, shampoo, tandpasta en, meer bekend… de bodyscrubs.

De plastic bolletjes zijn goedkoop materiaal, handig reguleerbaar bij cosmetische testen (ze gedragen zich voorspelbaar) en scrubben je huid relatief zachter dan de natuurlijke varianten. Hierdoor zijn zij een voor de hand liggende keuze, maar het is geen ethische keuze.

Deze plastic bolletjes zijn klein, maar vormen met z’n allen een groot probleem voor het milieu. Via onze doucheputjes en wastafels komen ze uiteindelijk in de zee terecht. Ze zijn te fijn voor de zuiveringssystemen en dragen daardoor bij aan de plastic soep. Vissen en andere waterdieren denken dat de bolletjes plankton zijn en eten ze gewoon op. Zo zitten de magen van vele vissen vol met plastic, en krijgen wij ze ook weer binnen. Vrijwel geen enkele vis, zelfs niet de kweekvis, is plasticvrij!

 

Er is hoop!

Er zijn ontzettend veel opties, zeker om mee te scrubben, die gewoon oplossen of helemaal natuurlijk zijn en niet bijdragen aan de plastic soep. Denk aan zoutscrubs, suikerscrubs, gemalen noten of zelfs koffie. Dat laatste doet echt wonderen voor je huid, behalve als je het drinkt.

Wil je nou je eigen verzorgingsproducten en cosmetica meteen even checken op plastic, dan kun je zoeken naar de volgende ingrediënten:
• polyethylene
• polypropylene
• nylon-12
Deze kun je vanaf nu dus vermijden.

Goed nieuws: er zijn steeds meer verzorgingslijnen die helemaal plastic-vrij zijn en de natuurlijke cosmeticawinkels helpen je graag om een plasticvrije badkamer te maken.

Daarnaast kun je je ook nog aansluiten bij ‘Beat the Microbead’, door de App te downloaden. Zo kun je al je producten scannen op plastic. Lekker duidelijk!

 

Winactie

Om jullie alvast een beetje op weg te helpen, mogen we twee scrubs van lekkerineenpotje naar keuze weggeven! Eén voor jou en één voor een vriend(in). Laat ons weten welke scrub je graag wilt winnen en tag degene met wie je de prijs deelt.

Lekkerineenpotje is natuurlijk, veganistisch en plasticvrij.

4 Comments

 • Avatar
  Claudia Reply

  Wat een goede blog. Ik dacht dat het over de verpakkingen ging maar er zit dus zelfs plastic in de inhoud. Goed om voortaan op te letten. Ik heb een mini potje koffiescrub en die is echt fantastisch. Mijn huid voelde echt veel zachter na de scrub. Heerlijk. Ik heb de bodyscrub (nog) niet geprobeerd maar tot nu toe is de koffiescrub echt favoriet. Groetjes Claudia van Ookinhetpaars.

  • Avatar
   Margit Reply

   Hoi Claudia,
   Wat goed om te horen! Dat was iets waar wij ook niet meteen bij stil stonden. Al doende leert men 🙂

 • Avatar
  Thomas Reply

  Hoi Dewi en Margit,
  Wat een goed initiatief!
  De rozenblaadjes suiker scrub wil ik wel winnen! Anne en ik kunnen samen wel met 1 pot toe. Kun je met de tweede iemand anders blij maken.
  Groeten,
  Thomas

 • Avatar
  Margit Reply

  Dank jullie wel voor alle reacties! Inmiddels zijn er 2 winnaars gekozen. Zij krijgen persoonlijk bericht. Benieuwd wie het zijn geworden? Kijk snel op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.