Een peulenschil! Composteren in eigen keuken

Composteren in de keuken

Doe jij al aan composteren? In het centrum van de stad kun je vaak niet eens je groen afval scheiden en gaat er veel bij het restafval. Voor composteren hoef je geen grote tuin te hebben, maar het kan gewoon in de keuken of op het balkon. Je krijgt er gratis pokon voor je planten voor terug! Win-win!

Composteren in een wormenbak

In een wormenbak kun je een groot gedeelte van het AFG-afval kwijt. Een gemiddelde wormenbak is geschikt voor een 1-2 persoons huishouden en verwerkt 3,5 kilo keukenafval in een week. De wormen werken samen met micro-organismen, schimmels en bacteriën. Samen zorgen zij voor het afbreken van het afval en maken er heel vruchtbare compost van, zodat je plantjes kunnen groeien en bloeien.

Voor het houden van een wormenbak heb je natuurlijk wormen nodig. Niet elke worm is geschikt. De beste wormen zijn de rode compostworm en de tijgerworm (Eisenia fetida), welke je op internet kunt kopen of neem er een paar over van een medecomposteerder. Dit laatste heeft de voorkeur. Neem je ook wat mee van hun oude omgeving, dan zijn ze extra snel thuis in jouw wormenbak en zullen ze zich vermenigvuldigen, waardoor het composteren sneller gaat.

Klaar om te beginnen? Zorg voor minimaal twee donkere plastic bakken of emmers met deksel. De onderste is een opvangbak voor het vocht, in de tweede boor je gaten in de bodem. Boor ook in de deksel wat gaten, zodat de wormen voldoende zuurstof krijgen. Zet de bakken in elkaar met een steen of bloempotje ertussen, zodat er genoeg ruimte is tussen beide bakken. Doe op de bodem van de tweede bak een flinke laag krantensnippers en wat groenteafval, liefst al een beetje verteerd. Het is belangrijk dat de wormenbak vochtig is, maar niet nat. Dat is de ideale omgeving voor de wormen. Gooi niet meer GFT in de bak dan de wormen kunnen verwerken. Dan kan de bak namelijk gaan stinken. In principe stinkt een wormenbak niet. Regelmatig krantensnippers toevoegen zorgt ervoor dat de bak niet te vochtig wordt.
Het vocht, dat je in de onderste bak opvangt, kun je - sterk verdund - gebruiken als plantenvoedsel. Onverdund is het schijnbaar een goede gootsteenontstopper.

Wanneer de bak vol is, kun je een derde bak erop zetten, ook weer met gaatjes in de bodem. De wormen zullen vanzelf verhuizen naar de plek waar nieuw voedsel te vinden is. Wormen vinden niet al het voedsel lekker. Kijk op de site van Balkonton voor een uitgebreide lijst.

Heb je geen zin om zelf een wormenbak te maken? Je kunt ze ook (online) kopen.

Composteren in een melkpak

Ook in een leeg, omgespoeld melkpak kun je prima composteren. Strooi wat aarde op de bodem. Keukenafval kun je toevoegen in stukken van maximaal 3 centimeter. Doe er af en toe een handje aarde erbij. Als het melkpak vol is, doe je hem dicht en zet je hem weg. Af en toe een beetje schudden en na 5-6 weken is je compost klaar voor gebruik.

4 Comments

  • Avatar
    Nienke Reply

    Hoi! Ik lees hier over ‘composteren in een melkpak’. Heb je hier zelf ervaring mee? En zo ja: werkt dit goed? Moet het pak helemaal afgesloten worden of moet er lucht bij? En gaat het niet ontzettend ruiken? Ik wil dit namelijk ook gaan doen met de kinderen uit mijn klas, maar lees graag eerst wat jouw ervaringen hiermee zijn! Dank alvast en een groet. Nienke

    • Avatar
      Margit Reply

      Hoi Nienke,

      Wat leuk dat je dit wilt gaan doen met de kinderen uit jouw klas! Heb je nog even de tijd voordat je dit met je klas gaat doen? Dan kun je het misschien eerst zelf thuis uitproberen. Er zijn een aantal basisregels waar je rekening mee moet houden. Mijn tips:

      1. Het compostpak is vegetariër. Je kunt hem dus alleen plantaardige materialen voeren. Het compostpak houdt niet van vlees en vis.
      2. Hak ze in mootjes! Het afval wordt gemakkelijker verwerkt als het in kleine stukjes in gesneden. Extra voordeel is dat het gemakkelijker te mengen is.
      3. Voeg “bruin” materiaal toe. Aarde, dorre bladeren en takjes zorgen niet alleen voor de opname van vocht, maar ook voor extra zuurstof.
      4. Hou het luchtig. Wekelijks het afval goed mengen zorgt voor meer zuurstof in de compost in wording. Geen zuurstof betekent geen compost. Natuurlijk ben je ook af en toe nieuwsgierig hoe het gaat. Even kijken zorgt meteen voor meer zuurstof 🙂 Wanneer het compostpak te weinig zuurstof krijgt, kan het gaan stinken.
      5. Zorg dat het vochtig genoeg is. De micro-organismen houden van een vochtig klimaat. Teveel bruin afval kan ervoor zorgen dat het te droog is, te weinig zorgt ervoor dat het te nat is. Houd als vuistregel dat het ongeveer zo nat moet zijn als een uitgewrongen spons. Is het te droog, dan zou je ook een heel klein beetje water kunnen toevoegen.
      6. Geef het compostpak wat warmte. De ideale temperatuur om te composteren is 20 graden. Je kunt de pakken dus het beste gewoon in het klaslokaal bewaren.

      Heel veel succes en veel plezier!

      Groetjes Margit

  • Avatar
    Debby jansen Reply

    Begrijp ik het goed dat dit ook een bak voor wormen is?

    • Avatar
      Margit Reply

      Hoi Debby,
      Als je een wormenbak wilt maken, kun je het beste minimaal twee donkere plastic bakken of emmers met deksel nemen. Een melkpak is niet geschikt voor wormen, zij vinden het fijn net iets meer ruimte te hebben. Wormen gaan zelfs dood als ze te weinig ruimte hebben…
      Groetjes Margit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.