Daarmee kopt NU.nl vandaag na een onderzoek van Honig onder 1108 Nederlanders. Bijna de helft van de Nederlanders gooit wekelijks groenten weg, nadat deze worden vergeten in de groentenla. Daarmee krijgt de term 'vergeten groenten' ineens een andere betekenis.
Meer dan de helft van de Nederlanders houdt één, twee of zelfs meerdere keren per week restjes groenten over. Deze blijven vaak ongebruikt in de groentela liggen. Of ze worden niet opgemaakt en blijven als restje in de pan zitten. Met als gevolg dat bijna de helft van de Nederlanders één of meerdere keren per week groente weggooit. Leeftijd speelt hierin een rol. Ouderen zijn zuiniger dan jongeren. Van de Nederlanders onder de dertig jaar gooit 53,8% wekelijks of vaker groenten weg.
Top 10 meest vergeten groenten van Nederland
Aardappel (42,7%)
Sla (35,1%)
Bloemkool (23,9%)
Komkommer (18,3%)
Broccoli (14,6%)
Boontjes (14,2%)
Spinazie (12,6%)
Andijvie (10,9)
Uien (10,4%)
Wortel (9%)
Groenten in top 3 meest verspilde producten
“Gemiddeld gooien mensen in Nederland zo’n 50 kilo goed voedsel weg”, zegt Linda Nijenhuis, projectmanager Voeding van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Dat is niet alleen zonde van het eten en het geld, maar ook van alle energie die nodig was om de producten te telen, verwerken, transporteren en in de winkel te bewaren. Groenten staan in de top 3 van meest verspilde producten. Mensen vinden het nog wel eens moeilijk om te bedenken wat ze met eten dat overblijft kunnen doen.”
Uit het onderzoek blijkt verder dat het bewaren van groenten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Van de mensen van dertig jaar en jonger weet 35,8% niet precies hoe hij zijn of haar groenten zo lang mogelijk goed kan houden. Bewaaradvies is voor hen meer dan welkom.
One Comment