Brood.

Brood. Het lijkt wel alsof iedereen een mening heeft over brood. Koolhydraten, broodbuik, gist, gluten, spelt, ga zo maar door. Ik weet 't allemaal niet. Ik weet alleen dat ik er wel van hou... met ei, hummus, kaas of pindakaas en hagelslag (guilty pleasure waar ik veel te vaak aan toe geef). Ik weet wel dat ik onder andere door die ene aflevering van de Keuringsdienst van Waarde (je weet wel, die over brood en mensenhaar) eigenlijk liever geen brood in de supermarkt koop. Bij mij in de buurt zitten helaas geen hippe tentjes met een nog hippere naam (Puur, de Broodfabriek, etc.) dus heb ik niet zoveel keuze. Daarom ben ik laatst aan het werk gegaan. Want je bent toch geen echte (koeken)bakker als je nog nooit zelf brood hebt gebakken. Bijkomstig voordeel is dat je precies weet wat er in je brood zit én je kan er alles in gooien wat je lekker vindt!

Ik heb er veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat brood bakken veel tijd kost, en dus geduld. En je moet er spieren voor hebben en het mag niet te koud zijn. Maar ook dat je er maar heel weinig ingrediënten voor nodig hebt. En dat zelfgebakken brood heel lekker is en je huis er heerlijk van gaat ruiken. Wat mij betreft een aanrader voor de herfstige dagen.

Het recept haalde ik uit het fantastische bakboek 'Homebaked' van Yvette van Boven.

Tekst voor zoekmachine
Zelfgebakken brood recept

Vooraf

bereiden: 10 minuten
rijzen: 1,5 uur

Bereiding

35 minuten

Portie

1 brood

Maaltijd

Ontbijt
Lunch
Snack

Benodigdheden

Mengkom
Oven
Spierballen

Ingrediënten

7 gram instant gist
300 ml lauwwarm water
500 gram tarwemeel of bloem (maar je kunt ook een deel roggemeel of een andere soort meel toevoegen, bijv. 300 gram tarwemeel en 200 gram roggemeel)
een snuf zout

evt. kruiden en/of noten
evt. zaden of havervlokken ter garnering

1. Weeg alle ingrediënten goed af.

2. Giet de gist in een klein kommetje en schenk er zo'n 50 ml lauwwarm water op. Laat het 7 minuten staan om op te lossen.

3. Meng alle droge bestanddelen, behalve de gist en de havervlokken, goed met elkaar in een kom.

4. Giet de gist bij de bloem wanneer hij is opgelost. Giet er bijna alle 250 ml water bij en begin met kneden. Kneed tot alles mooi samenhangt. Misschien moet er iets meer water bij, misschien wat extra bloem.

5. Kneed als alles samen is gekomen tot een egaal deeg, zeker 10 minuten verder op het aanrecht. Bestuif het aanrecht met wat bloem wanneer nodig, maar gebruik het spaarzaam. Het deeg wordt minder elastisch van te veel extra bloem.
(Bij mij duurde het langer voordat het deeg elastisch werd; zo'n 20 minuten kneden).

6. Leg de deegbal dan terug in een schone, licht ingevette kom en dek het af met een doek of plasticfolie. Laat 1 uur rijzen, of tot het verdubbeld is in hoeveelheid (zie foto's). Soms moet het iets langer.

7. Druk de lucht uit het deeg. Kneed nu korter: een minuut of vijf.

8. Vorm een ovalen bol en leg hem op een vel bakpapier. Maak met een scherp mes een inkeping van zo'n 5 mm over de lengte van de bol en bestrijk hem met wat water. Bestrooi eventueel met wat zemelen, zaden of havervlokken en laat het deeg zo'n 30 minuten rijzen.

9. Verwarm de oven intussen op 180 graden. Bak het brood in circa 35 minuten mooi bruin en gaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.