Plastic in de glasbak?

Is het jullie ook opgevallen, dat aan het begin van de reclame de pot inclusief deksel de tas ingaat? Glas mag met restjes en deksels de glasbak in. Wijnflessen met kurken, oude parfumflesjes of een pot saus met nog een restje, het mag allemaal ongewassen in de glasbak.

Robert van Notten, directeur bij Stichting Duurzaam Verpakkingsglas, legt uit hoe dit kan. "Sinds vorig jaar november mag glas in de glasbak met de deksels, doppen, etiketten of kurken er nog op. De sorteertechnieken zijn de afgelopen jaren flink verbeterd en bovengenoemde zaken kunnen er nu met gemak uitgefilterd worden. We hopen dat dit voor iedereen de stap kleiner maakt oud glas te recyclen."

Wat veel mensen, inclusief ikzelf, nog niet wisten is dat je al jaren ‘‘vies’’ glas mag weggooien, bijvoorbeeld een pot pindakaas met nog een restje erin. Van Notten: "Weggooien van glas met restjes kon altijd al, maar omdat veel mensen dit niet wisten, hebben wij ervoor gekozen om hier wat extra aandacht aan te besteden. Het is in principe nooit een probleem geweest. Tenzij iedereen halve potten saus gaat weggooien. Dit is natuurlijk niet de bedoeling."

Wat mij persoonlijk verbaasde is dat Nederland al sinds 1978 glazen verpakking scheidt. Op dit moment is dat rond de 350 miljoen kilo per jaar; zo’n 22 kilo per persoon. Toch kan het nog beter, zo'n 100 miljoen kilo verdwijnt nog steeds tussen het restafval. Dat is zonde, want glas behoudt zijn kwaliteit en kan voor 100% gerecycled worden. Simpel gezegd van 1000 kilo gebruikt verpakkingsglas kan 1000 kilo nieuw glas gemaakt worden. Van Notten: "Op dit moment wordt er ongeveer 80% van al het glas in Nederland gerecycled. Dit ligt boven de Europese doelstelling van 60%. Toch is ons doel is om hier 90% van te maken."

In de illustratie hieronder is goed te zien hoe het recycleproces in zijn werking gaat.

Bron: http://www.glasscheiden.nl/

Wanneer het glas binnenkomt wordt eerst handmatig het grootste vuil verwijderd. Via een transportband wordt het glas naar een soort verpulver vervoerd, die het glas in kleinere stukken breekt. Vervolgens wordt er met behulp van magneten al het metalen afval eruit gehaald, waarna het glas verder de fabriek in gaat. Met een soort grote stofzuiger worden hier alle kleine deeltjes, zoals plastic, papier en kurken weggezogen. Tot slot blazen verschillende machines met behulp van laserherkenning het zwaardere afval, zoals aardewerk en porselein, weg.

Wat tijdens het proces niet verwijderd kan worden, is hittebestendig (vuurvast) glas en juist dit glas levert veel problemen op. Hittebestendig glas heeft een veel hoger smeltpunt dan ander glas en kan daardoor minder makkelijk gerecycled worden. Ook is het lastig te herkennen tijdens het proces, omdat het niet van normaal glas te onderscheiden is. Van Notten: "Dit is heel vervelend. Vaak komen ze hier pas tijdens de productie van nieuw glas achter, doordat het glas niet meer mooi helder is. De stukjes vuurvast glas smelten niet en veroorzaken fouten in het nieuwe glas en maken het daardoor onbruikbaar."

Van het glas dat wel gerecycled wordt kan weer nieuw verpakkingsmateriaal worden gemaakt. Dit gebeurt grotendeels bij Nederlandse glasrecyclers, maar er gaat ook een klein deel richting Duitsland en België. Het plastic dat wordt ingezameld wordt naar een andere fabriek gebracht en door gerecycled. Voor het verwerkingsproces zou het natuurlijk makkelijker zijn om zelf plastic van flessen en potjes te verwijderen, maar omdat niet iedereen dit doet wordt recyclen op deze manier voor velen een stuk makkelijker gemaakt.

Alle foto's zijn afkomstig van www.duurzaamglas.nl

Heb je ook een vraag voor Fiona? Reageer in de comment box hieronder of stuur een mail naar info@groenengelukkig.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.