Ik vind het echt heerlijk om lekker op de bank te ploffen om een boek te lezen. Theetje erbij, chocola binnen handbereik en van mij heb je de komende uren geen last. De geur van boeken draagt daar niet in de laatste plaats aan bij. Zie ik iemand zitten met een e-reader, dat ziet dat er toch meteen een stuk minder relaxed uit in mijn beleving.
Een koud apparaat en niet fysiek door het boek kunnen bladeren om de bladzijde te vinden waar ik was gebleven zijn dingen die mij tegen staan. Soms kan ik alleen al genieten van de cover van een mooi boek. Hoe zit dat eigenlijk met een e-reader?
Toch merk ik dat ik de laatste tijd steeds meer denk aan een e-reader. Want het is toch ook wel handig om veel boeken op te kunnen slaan en helemaal Konmari stijl. En zou het niet beter zijn om niet meer zoveel boeken af te laten drukken, want: slecht voor het milieu… Maar de belasting van het milieu vanwege het maken van de e-reader dan? En de stroom die het gebruikt? Allemaal vragen die ik heb die mij nog niet over hebben doen stappen naar een e-reader.
Tijd om eindelijk eens antwoorden te vinden op de vragen die in mijn hoofd rondzwerven. Is een e-reader dan echt beter dan een papieren boek? Op zoek naar het antwoord dat niet zo gemakkelijk lijkt. Als ik mijn beste vriend Google raadpleeg, vliegen de meningen en feiten me om mijn oren. Het ene artikel zegt dat een e-reader duurzamer is, het andere is er zeker van dat het tegendeel waar is. Ik vraag me af waar dit gaat eindigen en waar het verlossende antwoord vandaan komt.
De afweging
Papier kan tot wel zeven keer worden gerecycled worden, maar het kost veel water om het papier te oninkten. Daarnaast wordt er vaak giftige inkt gebruikt bij het drukken. Hoewel er voor het verbouwen van bomen ongerepte natuur verdwijnt, kunnen bomen elke keer opnieuw aangeplant worden. Daarbij moeten boeken vervoerd worden wat voor meer CO2-uitstoot zorgt.
E-readers zijn in de productie niet heel duurzaam. Naast het plastic worden er mineralen en metalen gewonnen in landen die het niet zo nauw nemen met milieurichtlijnen. Mijnbouw komt de natuur daarnaast natuurlijk ook niet ten goede. E-readers gebruiken stroom (denk ook aan de opslag van boeken op servers die 24/7 staan te draaien) en eindigen als chemisch, niet afbreekbaar afval als ze afgeschreven worden.
Toch lees ik ook positieve verhalen over e-readers. Vooral voor boeken-veelvraten kan het gunstig zijn tóch voor een e-reader te gaan. Over precieze cijfers is geen eenduidig antwoord en dit zal te maken hebben met de verschillende soorten e-readers. Wanneer je je e-reader intensief en langdurig gebruikt en minimaal 30 boeken hierop leest, begint het interessant te worden.
Red een boom, koop een Kindle?
Niet voor mij. Nou houd ik van lezen, maar 30 boeken vind ik best veel. Vooral als ik die allemaal nieuw zou aanschaffen. Voor mij persoonlijk kom ik tot de conclusie dat ik het beter bij papieren boeken kan houden. Vooral omdat ik ze graag weer weg geef en (uit)leen. De pop-up bibliotheken schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik vind het fantastisch om ineens op de hoek van de straat of in een park een mini-bieb tegen te komen. Wist je bijvoorbeeld dat er op Utrecht Centraal een redelijke grote zit? Lekker duurzaam én sociaal.
Bronnen
Papier en Karton (ook interessant als je erover denkt om een boek uit te geven)