App: Groente- en fruitkalender

Groente- en fruit kalender app

Sta je wel eens in de supermarkt en wil je weten welke groenten je het beste kunt kiezen? Milieu Centraal heeft hiervoor een app ontwikkeld.

Per maand een overzicht van de A-keuzes voor groenten en fruit volgens Milieu Centraal. Producten uit de A-klasse zijn het meest milieuvriendelijk. Er wordt gekeken naar verschillende aspecten in milieubelasting.

Kasteelt vs. akkerteelt

De teelt in de kas kost gemiddeld meer energie dan akkerbouw. Soms hebben producten zoals tomaat en komkommer toch een goede milieuscore, vanwege de energiemaatregelen in de Nederlandse kasteelt.

Transport

Vervoer per vliegtuig geeft veel broeikasgassen. Transport per schip is veel milieuvriendelijker. Daardoor kunnen milieuvriendelijk geteelde gewassen uit Zuid-Amerika die met een boot naar Nederland worden getransporteerd toch in klasse A terecht komen. De milieubelasting van vervoer per vrachtwagen zit tussen die van het vliegtuig en het schip in.

En biologische producten dan?

De Groente- en Fruitkalender maakt geen verschil tussen biologisch geteelde producten en niet-biologische. Biologische teelt zorgt voor meer biodiversiteit op de akker en minder schadelijk landbouwgif. Daar tegenover staat dat er meer land nodig is voor dezelfde hoeveelheid producten. Daarnaast is er in klimaatbelasting en energiegebruik geen duidelijk verschil.

Features

Per product geeft de app informatie over:
- de herkomst van het product wanneer je voor klasse A wilt kiezen;
- bewaartip;
- bereidingstip;
- maanden wanneer het product A-klasse scoort, gesorteerd per land.

De Groente- en Fruitkalender is voor Android en Iphone.

3 Comments

 • Eva
  Eva Reply

  Leuk! Ik heb ‘m meteen gedownload.

  • Avatar
   Margit – Oprichter Reply

   Superleuk! Heb je hem al uitgeprobeerd?

   • Eva - Schrijver
    Eva – Schrijver Reply

    Jazeker. Het verbaasde me bijvoorbeeld dat in december andijvie uit Spanje een hoger energielabel krijgt dan die uit Nederland, terwijl ik zonder de app altijd zou kiezen voor degene van dichtbij huis. En ik zou wat vaker avocado’s en champignons moeten overslaan, want die scoren best slecht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.