Eieren voor je geld

Afgelopen week kreeg ik de vraag hoe je weet welke eieren je het beste kan kiezen in de supermarkt. Zijn beredenering: de duurste eieren zijn waarschijnlijk de beste eieren om te kiezen. Klopt dat inderdaad?

Ik kan me de vraag voorstellen. Er staan termen en keurmerken op eierendozen die niet voor iedereen even duidelijk zijn. Daarnaast lijken sommige merknamen een keurmerk, maar zijn dat niet. In de infographic hiernaast zie je een lijst met keurmerken en merken die je wellicht bekend voorkomen. Per logo is aangegeven hoeveel kippen er per m2 binnen worden gehouden, hoeveel m2 een individuele kip heeft wanneer het naar buiten gaat en in hoeverre er rekening wordt gehouden met milieu-eisen, wat het Milieukeur oplevert.

Bron Sijbenga.nl

Om te weten waar eieren vandaan komen, zijn eieren die je in de winkel koopt voorzien van een code. Aan het eerste cijfer kun je afzien wat voor soort ei het is. 0 is biologisch, 1 is vrije uitloop, 2 is scharrel en 3 is kooi. Vervolgens geven twee letters aan uit welk land het ei komt en de daarop volgende cijfercode staat voor het desbetreffende bedrijf en stal.

Eieren uit de winkel zijn zelden nog kooieieren. Wanneer echter verwerkt in een product zoals cake of mayonaise, wordt er vaak wel gebruik gemaakt van kooieieren, tenzij anders vermeld.

Biologisch

De biologische pluimveesector zorgt voor meer dierenwelzijn dan andere houderijen. Biologische kippen hebben de meeste ruimte per kip, kunnen naar buiten en zich natuurlijk gedragen, zoals stofbaden nemen, rondscharrelen en naar granen en wormpjes zoeken. Uit onderzoek is gebleken dat het daglicht dat de buitenlopende kippen krijgen ze minder angstig maakt en een positieve uitwerking heeft op de stofwisseling. In de biologische pluimveehouderij blijven de snavels intact.

"Eisen biologisch ei" by Mtcv - Eigen werk. Licensed under GFDL via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eisen_biologisch_ei.svg#/media/File:Eisen_biologisch_ei.svg

Vrije uitloop

Vrije-uitloopkippen hebben meer mogelijkheden om natuurlijk gedrag te vertonen. Ze kunnen op stok gaan, hun ei in een nest leggen, scharrelen en een stofbad nemen. Vrije-uitloopkippen hebben overdag onbeperkte toegang tot het buitenverblijf.

"Eisen vrijeuitloopei" by Mtcv - Eigen werk. Licensed under GFDL via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eisen_vrijeuitloopei.svg#/media/File:Eisen_vrijeuitloopei.svg

Scharrel

Ook scharrelkippen hebben meer mogelijkheden om natuurlijk gedrag te vertonen. Ze kunnen op stok gaan, hun ei in een nest leggen, scharrelen en een stofbad nemen. Scharrelkippen kunnen echter naar niet buiten, waardoor ze in verhouding minder ruimte hebben dan de vrije-uitloopkip.

"Eisen scharrelei" by Mtcv - Eigen werk. Licensed under GFDL via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eisen_scharrelei.svg#/media/File:Eisen_scharrelei.svg

Kooi

Eieren uit de supermarkt zijn zelden nog kooieieren. Wanneer echter verwerkt in een product zoals cake of mayonaise, wordt er vaak wel gebruik gemaakt van kooieieren, tenzij anders vermeld op de verpakking. Ook worden kooieieren gebruikt bij export.

"Eisen kooi-ei" by Mtcv - Eigen werk. Licensed under GFDL via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eisen_kooi-ei.svg#/media/File:Eisen_kooi-ei.svg

Veganistisch

Er komen steeds meer veganistische opties op de markt. Dit zijn meestal poeders die zich hetzelfde gedragen als eieren. Het is daarom een goede vervanger van dierlijke eieren. Je kunt dus gewoon een cake bakken of roerei maken met veganistisch ei.

VeganEgg
Infographic keurmerken eieren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.