Vensterenveloppen bij het oud papier?

Deze week een hele simpele vraag: "Is het beter om het plastic van vensterenveloppen te halen, voordat je deze bij het oud papier doet?" De vraag kwam van Margit en toen ik hem voor het eerste hoorde, dacht ik meteen: Natuurlijk is dat beter, papier bij papier en plastic bij plastic. Maar is het wel zo voor de hand liggend?

In mijn artikel van vorige week, kwam ik er achter dat het weinig uitmaakt of je de etiketten of doppen van een glazen pot haalt, voordat je deze in de glasbak gooit. Dus zou het wel zoveel uitmaken om het plastic van een envelop te verwijderen?

Wienus van Oosterum, directeur van Papier Recycling Nederland (PWN) denkt van niet: "Om oud papier te recyclen wordt het eerst opgelost in water. De papiervezels komen hierdoor los van elkaar en zo ontstaat er een papierpulp. Alles wat op, aan of bij het papier zit, zoals het plastic van vensterenveloppen, maar ook nietjes, paperclips, plakband, touw en zelfs zand en piepschuim, wordt op deze manier losgeweekt. Deze vervuiling wordt er met behulp verschillende zeeftechnieken weer uitgevist."

Voor het recycleproces van papier maakt het dus niet uit of je het plastic van de enveloppen haalt. Voor het recycleproces van plastic kan het echter wel een klein verschil maken. Het plastic dat uit de pulp wordt gehaald, maar daarna niet gerecycled. Van Oosterum: "Al het ijzer dat uit de pulp wordt gehaald gaat richting schrootverwerkingsbedrijven binnen en buiten Nederland. De rest van de vervuiling, inclusief het plastic is te weinig om te recyclen en wordt met al het andere afval afgevoerd en verbrand."

Dit geldt trouwens niet voor het al het plastic dat op of aan papier zit. Plastic folie, kunstofbinders en omslagen moeten wel eerst verwijderd worden. Geplastificeerd papier kan in zijn geheel niet gerecycled worden en moet dus gewoon bij het restafval.

Twijfel je of iets van karton of papier wel of niet in de papierbak mag, raadpleeg dan de onderstaande infographic van Stichting PRN of kijk op milieucentraal.nl.

Wel en niet papier en karton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.