Interview: Emily-Jane Lowe – Leven zonder afval

Emily-Jane Lowe is bekend geworden door haar blog Leven zonder Afval. Inmiddels wordt ze gezien als de expert op dit gebied en is ze tientallen keren verschenen in diverse media, geeft ze workshops én heeft ze een boek geschreven. Ik had het genoegen om met Emily-Jane te spreken over haar leven en haar boek.

Wat is voor jou de reden om afval vrij te leven?

Ik irriteerde me aan de hoeveelheid afval die ik af moest voeren. Ik schrok ook van de hoeveelheid plastic. Zeker met een gezin tikt dit behoorlijk aan. Ik had minimaal een volle vuilniszak per week. Ik keek naar BBC Breakfast News en daar kwam Bea Johnson (Zero Waste Home, red.) voorbij met één weckpot aan afval in één jaar tijd. En toen dacht ik: dat is het! Dit wil ik ook. Dit miste ik in mijn leven. Ik probeerde groen te zijn, ik probeerde duurzaam te zijn, ik doe veel op de fiets, ik deed alles wat ik me kon bedenken. Maar hoe kun je je ooit groen voelen met zoveel afval?

Hoeveel afval produceer je per maand?

Dat is heel erg afhankelijk. Deze maand had ik bijvoorbeeld best wel veel, omdat ik mijn fietstassen heb weggedaan. Die waren inmiddels aan het lekken en begroeid met mos. Die moesten een keer weg. Maar qua verpakkingen heb ik vrijwel geen afval.

Waar je niet omheen kan zijn verpakkingen van roomboter en toiletpapier. In plaats van toiletpapier gebruik ik vaak katoenen doekjes, maar ik wil niet mijn gasten verplichten hetzelfde te doen. Ook dingen die ik of de kinderen cadeau krijgen, daar kan wel eens een verpakking omheen zitten. Maar voor bijvoorbeeld melk fiets ik 8 km naar de boer.

Afval ontstaat met name als er dingen kapot gaan of als ik een keer mijn zolder opruim. Dus natuurlijk heb ik wel eens afval, maar eigenlijk niet van de dagelijkse boodschappen.

Wat is het grootste inzicht dat je afgelopen jaren hebt gekregen door hier mee bezig te zijn?

Dat het niet moeilijk hoeft te zijn om minder afval te produceren. Het is niet zo dat je maanden lang moet zwoegen voor een resultaat, maar door wat kleins te doen, kun je meteen winst behalen. Je begint gewoon en je ziet na een paar dagen dat je prullenbak niet vol komt. Dat vond ik echt een openbaring: dat het zo gemakkelijk ging.

Is het niet duurder om zo te leven?

Ik denk het niet, want je gaat ook met minder leven. Je koopt geen dingen meer in de bonus, want dat is allemaal voorverpakt. Je koopt echt alleen wat je nodig hebt. Deodorant, wasmiddel en dat soort dingen zijn allemaal goedkoper.

In het meedenken over het opzetten van de verpakkingsvrije (Bag & Buy, red.) winkel heb ik aangegeven dat er zeker gelet moet worden op de prijs, zeker goedkoper dan de biologische winkel. Want je moet niet duurder zijn en ook niet net zo duur, maar je moet er echt onder gaan zitten. Dit moet wel haalbaar zijn, aangezien producten in bulk worden verkocht.

Emily-Jane Lowe en Margit
Boek Leven zonder Afval

Voor wie heb je jouw boek geschreven?

Ik wil graag mensen inspireren en duidelijk maken hoe je kunt leven zonder afval. Ik ben nu twee jaar online bezig. Mijn blog wordt met veel belangstelling gelezen. Ik merkte dat ik vaak dezelfde vragen kreeg over hoe ik dingen doe en maak, hoewel dit in de meeste gevallen al op mijn website te vinden was. Daarom is er dit boek als naslagwerk, met inhoudsopgave, zodat je gemakkelijker kunt vinden wat je zoekt.

Daarnaast blijkt het voor mezelf ook heel handig te zijn. Alle recepten die ik had voor eten, zeep, enzovoort stond op losse briefjes en ik kon het niet meer goed terug vinden. Dat vond ik wel eens frustrerend. Ik hou er van alles zelf te maken. Bijvoorbeeld deodorant. Eens in de drie maanden is het potje leeg en moet je weer nieuwe maken. Dan wist ik de verhoudingen niet meer en moest ik opzoek tussen de briefjes of mijn computer aansluiten. Ik vond het gedoe, ik wilde een snellere en gemakkelijkere manier hebben.

Wat is jouw nummer 1 tip voor een leven zonder afval?

Maak zelf producten. Wasmiddel kun je bijvoorbeeld zelf maken door een blok huishoudzeep te kopen (zonder verpakking natuurlijk), deze te raspen en daar heet water over heen gieten.

Het boek Leven zonder afval van Emily-Jane Lowe is hier op haar website verkrijgbaar.

-> Wat is jouw eerste stap om minder afval te creëren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.