Mijn vriend en ik houden allebei van gezond eten, maar met name ik ben nogal een zoetekauw. Chocola ligt dus al snel voor de hand en daar ben ik dan ook een grootverbruiker van 🙂 Maar soms wil je gewoon eens wat anders. Mijn vriend probeerde me daarom al een tijdje te overtuigen dat ik havermoutrepen moest maken. En natuurlijk was dat verder helemáál geen eigenbelang.
Ik maak de repen meestal 's avonds, zodat de chocola een nacht lang hard kan worden. In de ochtend hoef je ze alleen nog maar te snijden en zijn ze klaar om mee te nemen naar het werk.
Deze repen zijn gezoet zonder suiker, maar met dadels. Jammer genoeg wil dat niet zeggen dat het gezond is om de repen onbeperkt te eten 🙁
Vooraf
10 minuten
Bereiding
45 minuten
Portie
Een bakblik vol
Maaltijd
Snack
Benodigdheden
Oven
Ingevet bakblik
Mengkom
Lepel
Evt. deegroller
Ingrediënten
500 gr dadels
1 kopje warm water
Flinke scheut honing (naar smaak)
300 gr havermout
100 gr lijnzaad
1 handje rozijnen
1 handje gedroogde abrikozen (in blokjes)
1 handje gedroogde pruimen (in blokjes)
2 handjes ongebrande noten (fijngehakt)
Flinke snuf kaneel (naar smaak)
150 gr extra pure chocola
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Maal de dadels met het water en de honing in de keukenmachine tot een papje.
3. Doe het papje in de mengkom en voeg de droge ingrediënten toe: de havermout, lijnzaad, rozijnen, abrikozen, pruimen, noten en kaneel. Meng met een lepel tot het een stevige massa wordt. Je zou er een bal van moeten kunnen maken. Wanneer het deeg te droog is kun je wat water toevoegen. Is het te nat, dan doe je er wat havermout bij.
4. Doe het mengsel in het bakblik en druk het stevig aan met de bolle kant van een lepel of een deegroller.
5. Zet het bakblik ongeveer 30-40 minuten in de oven. Smelt ondertussen de chocola au bain marie.
6. Wanneer het iets verkleurd is, kun je het havermoutmengsel uit te oven halen. Je kunt direct de chocola erover gieten en een mooi laagje maken.
7. Wanneer het helemaal is afgekoeld, snij je mooie repen.
Bewaar in een luchtdichte doos. Je kan de repen ook invriezen, de chocola kan hierdoor wel gaan verkleuren. Wil je dit niet, dan kun je de repen zonder chocola invriezen en de chocola erover heen doen wanneer je de repen gaat gebruiken.
One Comment