”Leren” tas van ananasbladeren

Deze week niet mijn gebruikelijke artikel waar ik op dinsdag lezersvragen beantwoord, maar een extra artikel over grappig en duurzame mode-alternatieven. Na het zien van de documentaire The True Cost ben ik meer gaan nadenken over duurzame kleding. Na wat research kwam ik online ontzettend veel kledingalternatieven tegen, waarbij er een paar bij mij meteen uitsprongen.

De volgende alternatieven proberen op een heel creatieve manier gebruik te maken van duurzame materialen.

Ananasleer

Bekende merken als Puma en Camper experimenteren er al een tijd mee: Piñatex. De naam is een samenvoeging van het Spaanse woord piña (ananas) en het Engelse woord texture (textuur). Het is een lederachtig materiaal dat volledig wordt gemaakt van ananasbladeren die overblijven na de ananasteelt. Lederconsulente Carmen Hijosa ontdekte het materiaal op de Filipijnen en richtte het bedrijf Ananas Anam op, dat Piñatex vervaardigd en distribueert. Volgens Hijosa kan er van alles van het materiaal gemaakt worden, van tassen, schoenen en hoeden tot meubels en interieuraccessoires.

Aan de The Telegraph vertelde Hijosa het volgende: "Piñatex wordt volledig gemaakt van ananasbladeren, een afvalproduct van de grote ananasindustrie. Het is enorm veelzijdig en voordelig: voor een meter betaal je 25 euro. Bij leer ligt de prijs voor een meter maar liefst rond de 40 euro."

Helaas zijn de producten nog niet makkelijk verkrijgbaar. Ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig naar en hoop dat we er in de toekomst meer van gaan zien. Mocht je meer willen weten over Ananas Anam en Piñatex neem dan een kijkje op de website.

Leer van groene thee

Een ander creatief alternatief zijn de tassen en jassen van Suzanne Lee van Bioculture. Lee ontdekte een manier op met behulp van groene thee, suiker, gist en een bepaald soort bacteriën zelf een lederachtig materiaal te fabriceren. Zij creëerde de stof in haar atelier in Londen. De stof is heel goedkoop om te produceren, maar jammer heeft jammer genoeg wel een groot nadeel. Doordat de tas bio-afbreekbaar is, is die na ongeveer vijf jaar rijp voor de composthoop. Een ander nadeel aan de tas is dat de stof extreem waterabsorberend is en het dus niet aan te raden is om je jas of tas in de regen mee naar buiten te nemen.

Voor meer informatie bekijk de onderstaande Ted Talk van Suzanne Lee. Een leerachtige stof gemaakt van groene thee? Ik kon het zelf eerlijk gezegd amper geloven totdat ik de video zag.

Koffiedik vezels

Tot slot spijkerbroeken gemaakt van koffiedik. Het Amerikaanse kledingmerk American Eagle heeft eind oktober spijkerbroeken op de markt gebracht, waarbij per broek 2,25 gram koffiedik is geïntegreerd in de vezels. Volgens American Eagle zorgt de koffiedik in de broeken voor een betere vocht afvoer en beschermen ze de drager beter tegen uv-straling. Koffiedik staat daarnaast ook bekend om zijn ontgeurende werking.

American Eagle is trouwens niet het eerste merk dat komt met de koffiedikstof. Het ondergoedmerk Sloggi kwam vorig jaar al met onderbroeken gemaakt van onder andere koffiepulp. Ook de Britste winkelketen Marks & Spencer lanceerde eerder dit jaar een schoenenlijn gemaakt van afgedankte koffiedrab en plastic flessen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.