Met deze 5 tips belandt jouw Kerstdiner niet in de vuilnisbak

Kerstdiner zonder afval

Kerst is een feest van overvloed. Een mooi gedekte tafel, mensen om je heen die belangrijk voor je zijn en bergen met eten. Je wilt niet dat je gasten iets tekort komen en daarom wordt er met Kerst gekookt voor een weeshuis. Vaak gaat al dit heerlijke eten wat je met zorg hebt bereid helemaal niet op en belandt het in de afvalbak. Zonde! Met deze tips zorg je ervoor dat je minder eten hoeft weg te gooien.

1. Begin ruim op tijd met het plannen van het Kerstdiner. Zo weet je beter wat je écht nodig hebt en koop je niet meer dan nodig. Zoek dus alvast recepten uit en maak een boodschappenlijstje.

2. De kunst is om kleine gerechtjes te maken. Vaak zitten je gasten al vol van de chocoladekransjes voor ze aan tafel gaan. Kleine gerechtjes kunnen niet alleen heel chique ogen, het zorgt er ook voor dat er veel minder hoeft te worden weggegooid.

3. Het is leuk als iedereen een gang kookt, maar ook dit resulteert vaak in enorme hoeveelheden overschot. Bedenk dat je zoveel moet koken als je zelf op zou kunnen. Wanneer iedereen dit doet, heb je precies genoeg eten voor iedereen, zonder dat er eten hoeft te worden weggegooid.

4. Verzamel alvast hersluitbare potjes en bakjes om je gasten wat van het overgebleven diner mee te nemen. Ze vinden het vast niet erg om de dag erna nog eens dat heerlijke toetje te eten.

5. Wanneer je het eten niet meer op gaat eten, omdat er bijvoorbeeld nog meer Kerstdiners op de planning staan, dan kun je het natuurlijk ook weggeven. Er zijn verschillende Facebookgroepen waar je je "prakkie" aan kunt bieden. Daarnaast kun je maaltijden delen op de website van Thuis afgehaald.

Fijne food waste vrije Kerst!

Heb jij nog meer tips tegen voedselverspilling tijdens de Kerstdagen? Deel ze hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.