Kerststress bestaat er in veel vormen en maten. Hoe krijgen we alle agenda's op elkaar afgestemd zodat we Eerste Kerstdag bij zijn ouders zijn en Tweede Kerstdag bij die van mij? Wat doe ik aan? Hoe overtref ik het Kerstdiner van vorig jaar? Hoe zorg ik dat ik de boodschappen allemaal in huis heb, het huis schoon is én dat ik er uitzie als door een ringetje te halen? Ik ken ze allemaal. Maar ook: wat voor cadeaus zal ik voor iedereen kopen? Of zelfs: wat krijg ik voor Kerst?
Het is misschien wel de moeilijkste tijd van het jaar om uit te leggen dat je genoeg spullen hebt, dat je écht niks nodig hebt en bovendien dat je vindt dat er al genoeg spullen op de wereld zijn. De rest van het jaar lijken vrienden en familie te accepteren dat je gewoon blij bent met hun aanwezigheid. Voor jou is dat het geschenk waar je het meest blij van wordt. Maar op Eerste Kerstdag met lege handen aankomen lijkt bijna not done. "Er is vast wel iets dat bij je past. Een zandloper voor in de douche? Herbruikbare boterhamzakjes? Een boek over duurzaamheid dan?" Misschien wil je deze dingen allemaal niet of heb je ze niet nodig, tegelijkertijd is het moeilijk om nee te zeggen.
Daarnaast, door nee te zeggen kan het zomaar zijn dat iemand het gevoel krijgt dat je diegene niet waardeert. Wij zadelen de mensen om ons heen op met onze ideeën, terwijl een cadeau vaak meer is dan een ding met een strik er omheen. Het is een manier van zeggen dat je van iemand houdt. Dus nee zeggen tegen een cadeau, kan voor iemand worden opgevat als nee zeggen tegen zijn/haar liefde voor jou.
Hoe zit dat andersom? Krijgen ze echt wat ze willen of krijgen ze een duurzaam cadeau dat achterin een kast verdwijnt? Of nog erger, geef je ze geen cadeau, terwijl ze wel iets verwachten? Dit kan uitmonden op een Kerst waar iedereen zich onbegrepen en ondergewaardeerd voelt en is waarschijnlijk voor niemand de Kerst zoals hij het voor ogen had.
Cadeaus geven en ontvangen heeft dus nog een extra lading waar je rekening mee moet houden, maar dat wil niet zeggen dat je random 'zooi' moet kopen. Het blijft belangrijk je in te leven in degene aan wie je het cadeau geeft en dat hoeven niet per se spullen te zijn. Je kunt ook denken aan het geven van belevenissen, zoals een etentje, kaartjes voor een voorstelling of concert, een dagje naar een museum. Maak zelf een cadeau (tip: misschien het veiligst om het bij eetbare dingen te houden. Niet iedereen zal een geborduurde zakdoek waarderen). Of geef iets uit eigen tuin, zoals groenten of fruit of een mooi boeket. Ook kun je denken aan het doen van klusjes of iemand een handje helpen met dingen waar jij goed in bent. Hoe fijn is het als je een avond kunt oppassen zodat de ouders een avondje weg kunnen; of het gras maaien voor je oma die het niet meer kan; of de hond uitlaten. Dit zijn allemaal tips, waardoor je geen spullen hoeft te kopen. Wanneer dit echt meer gewaardeerd wordt, kun je altijd kijken of een tweedehands winkel, Marktplaats of online vintage winkels hebben wat je zoekt.
Door je in te leven in elkaars waarden en behoeften en die te accepteren, zelfs met Kerst, zul je zien dat het er een stuk vrolijker aan toe gaat. Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: een goede en fijne tijd hebben met de mensen waar je van houdt.