Vegan For A Day

1 oktober is de VeganChallenge begonnen. Door mee te doen proef je aan het veganisme door een maand lang veganistisch te eten. Mensen die zichzelf veganist noemen, gebruiken zelfs helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, eieren en honing, maar ook het dragen schoenen van leer of een fijne winterse wollen trui is een no-go. Ik vroeg me af waarom mensen veganistisch worden en ging mee met de Vegan Hotspot Tour door Utrecht. Anne is overtuigd veganist en organiseert deze tour in het kader van de VeganChallenge.

Koekje bij de thee?

De groep ontmoet elkaar bij de eerste spot, pannenkoekenrestaurant De Oude Muntkelder. De laatste plek waar ik aan zou denken als ik een veganist mee uit eten zou nemen, maar ze blijken hier heerlijke veganistische pannenkoeken te bakken.
Meteen loop ik al aan tegen een mogelijk "probleem" als veganist. Bij mijn verse muntthee wordt een koekje gereserveerd. Mag ik dit nu wel eten? De ingrediëntenlijst wordt nagekeken en dan krijgen we de uitslag: Het koekje is veganistisch! Daar wordt een mens blij van 🙂

Vegan pannenkoek

Milieu, honger en dierenwelzijn

Gerben is al jaren vegetariër en sinds kort bewust veganist, dat is steeds meer zo gegroeid. De belangrijkste reden om vegetariër te worden was voor hem het milieu. De CO2-uitstoot is enorm voor een stukje vlees. Daarnaast wordt er regenwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages, zodat het vee kan eten. Geen vlees eten is zodoende een logische stap. Gerben denkt dat het voedselprobleem in de wereld hiermee geholpen zou zijn. Er is veel minder akkerbouw nodig als het voedsel direct naar mensen gaat in plaats van eerst naar dieren die wij vervolgens opeten.

Geïnspireerd door vrienden kwam het veganisme steeds meer om de hoek kijken. De documentaire Cowspiracy gaf de doorslag om veganist te worden. Dierenwelzijn is hierin heel belangrijk. Want wat denk je van het eten van eieren? Deze worden gelegd door kippen. Aan de haantjes hebben ze niks, dus die worden versnipperd. Iets waar Gerben niet aan mee wil werken.

Slavernij

Wol lijkt me iets waar weinig mee mis is, maar wat veganisten ook niet dragen. Ze gebruiken immers niks van dierlijke afkomst. Maar is het niet een heel natuurlijk iets? Schapen hebben een dikke wintervacht die ze in de zomer graag weer kwijt willen. Wat is er mis met de schapen scheren – uiteraard alleen op een vriendelijke manier – zodat wij hier gebruik van kunnen maken als we het koud hebben? Dat lijkt me een win-win situatie.
Anne vertelt me over het begrip abolitionisme. Een term die zoveel betekent als streven naar het afschaffen van de slavernij. Op dit moment zijn dieren slaven die in dienst staan van mensen. In het geval van schapen, worden deze gefokt en gehouden voor het wol. De leefomstandigheden van sommige schapen is echt erbarmelijk. Om een voorbeeld te noemen: voor heerlijk warme Uggs gaan toch de rillingen over je lijf wanneer je weet dat er een stuk van het achterwerk wordt afgesneden om infecties te voorkomen?! Schapen staan in dienst van mensen en hebben daarmee geen volwaardig bestaan.

Moord

Van een veganist die ik ken, heb ik gehoord dat veganisten het eten van dieren als moord zien. Heftig, maar ik kan het niet ontkennen. Natuurlijk zouden de veganisten het liefst zien dat iedereen veganist wordt. Op de vraag wat ze het lastigst vinden aan het zijn van veganist wordt dan ook gezegd: “Mensen die niet veganistisch zijn”. Ik merk dat er een groot verschil is in hoe er wordt omgegaan met vleeseters. De één is mild en denkt dat iedereen de beste keuze voor zichzelf maakt, met de beschikbare kennis van die persoon. De ander zegt dat ze in geen geval geconfronteerd wil worden met mensen die vlees eten, wat een grote impact heeft op de mensen op haar heen.

Vooroordelen

Mensen
Hoewel bovenstaande allemaal erg zwartgallig klinkt, zijn de vegans die ik vandaag heb ontmoet hartstikke leuke en gezellige mensen. Het zijn mensen zoals jij en ik. Geen geitenwollen-sokken-types of hardnekkige activisten. Het zijn wel mensen met een visie en die daarnaar proberen te leven, maar zonder dit aan anderen op te dringen. Ze zijn heel erg bereid om uitleg te geven over hun lifestyle en tips en tricks die daarbij van pas komen. Alles vanuit een positieve inslag.

Gezondheid (bron: VeganChallenge)
Sommige vitaminen en mineralen komen van nature meer voor in plantaardig eten, sommige minder. Vitamine B12 is hiervan de belangrijkste, omdat deze van nature helemaal niet in opneembare vorm in plantaardige producten zit. De meeste veganisten nemen hiervoor een supplement. Vitamine B12 wordt geproduceerd door bacteriën (zowel in de natuur als voor de supplementen) en komt vooral voor in de bodem, waar vanuit dieren (zoals koeien) de vitamine opnemen. Hierdoor zit er vitamine B12 in melk en vlees, al wordt dit soms ook toegevoegd aan het veevoer.

Vitamine D is een vitamine die van nature bijna uitsluitend in vette vis voorkomt. Verder maakt de huid deze vitamine aan onder invloed van zonlicht. Omdat Nederlanders relatief weinig vis eten, en weinig in de zon komen, komt een gebrek aan deze vitamine vaak voor. Voor veganisten is het extra aandachtspuntje, omdat vitamine D die wordt veel toegevoegd aan veel producten dierlijk is (vitamine D3). Maar er bestaan ook producten met plantaardige vitamine D toegevoegd (vitamine D2), zoals veel producten van Alpro. Verder is het mogelijk om een plantaardig vitamine D supplement te nemen.

Er zijn misschien nog wel 1001 vragen die je hebt en die ik niet beantwoord heb. Kijk dan even op de website van de VeganChallenge. Hierin staat een heleboel informatie en kun je je aanmelden om mee te doen met de VeganChallenge. Er staan heerlijke recepten met mooie foto's op de site, dus het is zeker een bezoek waard!

Vegan chocola @SEM

Vegan adresjes in Utrecht

Restaurant Aperitivo met op de kaart The Dutch Weedburger

Ook Bagels & Beans heeft deze tegenwoordig in het assortiment

WAAR heeft alle repen van Tony Chocolonely in het assortiment, dus ook de vegan repen

Bij Kafé België kun je, naast meer dan 200 bieren, vegan snacks bestellen

Sector 3 heeft heerlijke broodjes, waaronder vegan, op de kaart. Ook to-go

Super Eko Markt (S.E.M.) heeft een ruim assortiment met vegan producten, waaronder véél chocola en in de zomer softijs

Bij biologisch restaurant Gys is ongeveer de helft op de kaart veganistisch

Een uitgebreide lijst is te vinden in de Facebookgroep Vegan Utrecht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.