Bag & Buy, de verpakkingsvrije winkel

Bag & Buy logo op raam

Vandaag is de opening van de verpakkingsvrije winkel Bag & Buy in Utrecht. Door weer en wind en gewapend met lege bakjes en potjes gingen we op pad.

In deze winkel kun je terecht voor allerlei voedingsmiddelen als zuivel, noten, gedroogde vruchten, zaden, (ontbijt)granen, peulvruchten, rijst en pasta, oliën, kruiden, honing, thee, wijn en likeuren. Je moet dus wel even je eigen weckpot meenemen, maar daar ben je zo aan gewend. Door alles in bulk te kopen, balen van 5, 10 of 25 kilo, bespaart Bag & Buy ook op de verpakking vanuit de leveranciers. Ik heb begrepen dat straks ook heerlijke koffie en thee met lekkere dingen aan de bar kunt bestellen. Daarvoor moeten we helaas nog even geduld hebben.

Emily Jane Lowe van "Leven zonder afval" doet de officiële opening. Zij is vanaf het begin betrokken geweest bij het opzetten van de winkel. We deden een interview met haar, waarover je volgende week meer leest.

Eigenaar Wim van Dijk vertelt over hoe zijn droom werkelijkheid werd. Het fenomeen van een verpakkingsvrije winkel kwam hij tegen in Amerika. Het idee stond hem meteen aan, hoewel hij niet direct actie ondernam. Inmiddels leverde hij aan winkels systemen voor de verkoop van "bulk"-levensmiddelen. Zo werden er in winkels wel koffie en granen verkocht, maar er was nog nergens een compleet assortiment. Wim werd getriggerd door de opening van een verpakkingsvrije winkel in Berlijn en besloot zelf het heft in handen te nemen.

Oliën bij Bag & Buy
Verschillende soorten pasta bij Bag & Buy
Wijnen tappen bij Bag & Buy
Nootjes bij Bag & Buy

Bag & Buy is een winkel die vooral de langer houdbare producten verkoopt, afgezien van de eieren en yoghurt. Het is geen supermarkt waar je bijvoorbeeld ook groenten, fruit, vlees, frisdrank en schoonmaakmiddelen kunt kopen. Je kunt het eerder zien als een zeer uitgebreide delicatessenwinkel.

Wat betreft prijzen zitten zoveel mogelijk onder de prijs van biologische supermarkten, maar doorgaans zijn normale supermarkten goedkoper. Door eerst je pot of bakje te wegen en deze vervolgens met inhoud te wegen, betaal je alleen voor de inhoud.

Je voelt je hier als een kind in een snoepwinkel en is het een beleving om hier te zijn. In het assortiment is er keuze voor biologisch en UTZ-gecertificeerd. Wanneer al je potjes in gebruik zijn of je bent ze vergeten, dan is het mogelijk om deze hier te kopen.

Hoe werkt Bag & Buy

Waar vind je Bag & Buy?

Twijnstraat 38
3511 ZL Utrecht

Website

One Comment

 • Avatar
  aslan Gogdemir Reply

  Hoi,
  Ik wil graag ook zo’n noten systeem in mijn winkel hie kan ik aan komen..
  Kunt mij daarbij helpen.
  Bij voorbaat dank,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.