Ontbijten met banaan-wortelcakejes

Mijn ontbijt is meestal nogal inspiratieloos. Net wakker, te vroeg en te weinig tijd. Het wordt meestal een bakje kwark met fruit en muesli. Maar ik ben ook gek op baksels of smoothies. Dus soms zorg ik ervoor dat ik goed voorbereid ben, zodat ik ook op maandagochtend lekker luxe een cakeje kan eten. (Mijn tip voor snelle smoothies 's ochtends zal ik later nog eens met jullie delen.)

En wat is er nou fijner dan op een lome (in mijn geval regenachtige) zaterdag met fijne muziek op de achtergrond allerlei lekkers te bakken? Daar word ik nou gelukkig van! Afgelopen zaterdag maakte ik deze suikervrije banaan-wortelcakejes met noten. Als ze afgekoeld zijn vries ik een deel in. Doordeweeks haal ik dan 's avonds 1 of 2 cakejes uit de vriezer die ik de volgende ochtend als ontbijt kan eten! Met groente, fruit, weinig vet en zónder suiker een goeie start van je dag. Ze zijn zo goed dat ze misschien het weekend niet eens overleven...

Banaan-wortelcakejes

Vooraf

15 minuten

Bereiding

15 minuten

Portie

12 cakejes

Maaltijd

Ontbijt of snack

Benodigdheden

Oven
Mengkom
Rasp
Vork en lepel
Muffinvormpjes (of andere bakvorm)

Ingrediënten

2 geraspte (middelgrote) winterpenen
3 rijpe bananen, geprakt
2 eieren
2 theelepels vanille-aroma
1 cup / 130 gram boekweitmeel (glutenvrij) of volkoren tarwemeel
1 cup / 90 gram havermout
2 theelepels bakpoeder
Eventueel: kaneel, speculaaskruiden, rozijnen, noten (net wat je in huis hebt). Honing of maple syrup als je van zoet houdt

1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Meng de wortel, banaan, eieren en vanille.
3. Voeg de droge ingrediënten toe: het meel, de havermout, de bakpoeder en eventueel extra ingrediënten. Meng met een lepel tot het net één massa wordt, maar niet te lang.
4. Vul de muffinvormpjes met het mengsel.
5. Bak ongeveer 15 minuten. Check daarna met een satéprikker of de cakejes gaar zijn. Als de prikker er droog uit komt, zijn ze gaar van binnen. Anders moeten ze nog een paar minuten langer gebakken worden.

Tip: Je kunt ook een andere vorm gebruiken, zoals een cakeblik. Houd er dan rekening mee dat je de cake langer moet bakken (zo'n 40 minuten). Check ook dan met een satéprikker of 'ie gaar is.

Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast (of vriezer) en eet ’s ochtends als ontbijt of gewoon als snack. Lekker met pindakaas (of andere notenboter), plakjes banaan, honing of in stukjes door de yoghurt heen.

One Comment

  • Chris
    Chris Reply

    Wow, dat klinkt wel precies voor mij! Lekker zoiets in de morgen zonder veel moeite te hoeven doen! Top idee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.