Wij wonen in een appartement op de derde verdieping. Midden in de stad. Het heeft me altijd al leuk geleken om een moestuin te beginnen. Maar hoe doe je dat, als je geen tuin hebt? In mijn geval is het simpel: ik doe aan urban gardening en heb van onze balkons een eetbare tuin gemaakt.
Er is niets leukers dan van je eigen oogst te eten. En het smaakt nog heerlijk ook. Al kan dit natuurlijk ook een puur psychologisch effect zijn. In de zomer heb ik beschikking over kerstomaatjes, courgettes, blauwe bessen, sla en radijsjes. Tijdens een milde winter staat er rucola en am choi (een winterharde variant op paksoi) op mijn balkon. En het hele jaar door heb ik beschikking tot lente-ui en kruiden.
Lijkt dat je ook wat? Dit zijn mijn top 5 tips voor het aanleggen een moestuin op het balkon.
Tip 1: Analyseer en optimaliseer
Bekijk eerst goed wat de kenmerken van jouw balkon zijn. Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking? Hoeveel zon schijnt er? Hoe hard waait het op het balkon? Deze factoren hebben invloed op de groei van jouw gewassen. Mijn balkon vangt behoorlijk wat zon en wind, dus heb ik ervoor gekozen om beschutting te maken voor mijn plantjes.
Tip 2: Kies en ontwerp
Op een stadsbalkon is de ruimte vaak beperkt. Een goede planning en ontwerp is daarom belangrijk. Kies welke gewassen goed passen en waar je ze wil plaatsen. Voor wortels, radijsjes en aardbeien heb je bijvoorbeeld weinig ruimte nodig. Bij gebrek aan ruimte kan je ook in de hoogte verbouwen. Door het gebruik van hangpotten en een bevestiging van zakken aarde aan de muur maak je efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte.
Tip 3: Weet welke zorg past bij elke plant
Van sommige gewassen kan je de zaadjes kan je meteen buiten in de potten zaaien. Anderen moet je in een kas opkweken. Wanneer de kiemplantjes 4 blaadjes hebben, zijn ze voldoende groot om over te zetten. Ook hebben gewassen niet allemaal even veel water nodig. Radijsjes gedijen bijvoorbeeld goed, wanneer ze weinig water krijgen. Ze worden ook pittiger, wanneer je ze minder water geeft.
Tip 4: Geef je plantjes voldoende voeding
Naast voldoende water, hebben planten ook voeding nodig. Ik gebruik zelf biologische mest. Geef bij het zaaien, overzetten en tussendoor voldoende voeding aan de planten. Voeding draagt bij aan grotere planten en een grotere oogst. In mijn eerste jaar had ik een aanzienlijk lagere oogst, omdat ik toen minder voeding gaf. Nu zorg ik ervoor dat mijn plantjes niets tekort komen.
Tip 5: Maak het balkon aantrekkelijk voor beestjes
Een bij maakt mij blij! Bevruchting van de bloesems leidt tot vruchten aan de plant. En bijen leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Daarom zorg ik ervoor dat ik ook bloeiende bloemen op het balkon heb staan, zodat de bijen en andere nuttige beestjes worden gelokt. Verder ben ik ook blij met lieveheersbeestjes. Zij zijn geweldige natuurlijke verdelgingsmiddelen, omdat ze enorme hoeveelheden bladluis eten. Toen ik vorig jaar last had van een bladluisplaag, heb ik larven van lieveheersbeestjes besteld bij een kweker. Na het uitzetten van de larven, waren bijna alle bladluizen verdwenen.
Hopelijk heb je wat aan deze tips. Wanneer je niet kan wachten met het aanleggen van jouw urban garden, dan is september een goede maand om rucola en am choi te zaaien. Met de juiste zorg, kan je deze winter al genieten van de oogst. Veel tuinierplezier gewenst!