Bye bye shampoo, hello no poo

Ik zit met mijn natte haren, licht ruikend naar een frisse salade, achter de computer. Op Facebook kondigde ik al eerder aan dat ik de no poo-methode ging proberen. Vanmorgen was het zover.

Al een tijdje denk ik erover na, maar door de oude vertrouwde shampoofles binnen handbereik, is het er nog niet eerder van gekomen. Nu mijn shampoo op is, leek het mij een goed idee geen nieuwe te kopen, maar me bij de no poo-beweging aan te sluiten.

Ik hoor je denken: waarom zou je geen shampoo meer gebruiken?

Of misschien heb je er zelf ook wel eens over nagedacht. Er zijn genoeg redenen om shampoo in te ruilen voor no poo. Allereerst jeukt mijn hoofdhuid de laatste tijd als een malle. Niet alleen de jeuk zelf is vervelend, maar ook de gevolgen ervan. Ik krabde op mijn hoofd alsof ik luizen had, en dat doe je gewoon liever niet in gezelschap. Daarnaast krijg je kleine wondjes op je hoofdhuid, waardoor het alleen nog maar weer erger gaat jeuken.

Daarbij, heb je er wel eens over nagedacht wat je allemaal door het putje wegspoelt als je je haar wast? In de meeste shampoos zitten kleine plasticdeeltjes, ook wel microbeads of microplastics genoemd. De betekent dat we, met een heerlijk relaxte douchebeurt, meehelpen aan de plasticsoep. Sommige kleine deeltjes zijn namelijk te klein om bij het zuiveringsproces uit het water te worden gehaald. Plastic in de zeeën, drinkwater, voedsel en de lucht. Dat zorgt dat ik toch wat minder relaxed onder de douche sta...

Hoewel ik nu zelf mijn haar heb gewassen met baking soda, vraag ik mij af of het überhaupt nodig is om je haar te wassen. Sommige mensen spoelen dan ook hun haar alleen met water. Ik geloof dat je lichaam voldoende capaciteit heeft om het schoon te houden. De talglaag die hier voor zorgt, wassen wij er alleen af. Voor mij is de stap te groot om helemaal van het wassen af te stappen, maar wie weet! Kijk eens achterop je shampoofles om te kijken wat er allemaal in zit. Wat ik heel krom vind is dat er bijvoorbeeld middelen in zitten die zorgen voor het schuim in de shampoo en andere middelen die juist een anti-schuimende werking hebben. Is het nu echt nodig je haar te wassen met chemische ingrediënten?

Baking soda appelazijn

Hoe het werkt

Je haar wassen volgens de no poo-methode is niet moeilijk. Alles wat je nodig hebt, kun je in je keukenkastje vinden. Je mengt een eetlepel baking soda met een kopje water. Omdat ik dun haar heb, heb ik wat minder dat een eetlepel baking soda gebruikt. De substantie blijft een wat waterig geheel. Doe het mengsel in een oude shampoofles om het gemakkelijk over je haar te kunnen verspreiden. Omdat mijn punten wat sneller droog worden, heb ik het mengsel alleen op de wortels van mijn haar gebruikt.

Laat het ongeveer een halve minuut intrekken en spoel het daarna grondig uit. Wanneer je dit niet doet, zal je haar heel droog worden. Je haar voelt nu wat stroef aan, maar daar merk je straks niks meer van.

Als conditioner en om je haar glans te geven, gebruik ik 50/50 appelazijn en water. Je kunt het in een plantenspuit doen en op je haar sprayen, maar ik heb het gewoon in een flesje gedaan en voorzichtig over mijn haar verspreid. Pas op dat het niet in je ogen komt! Er zijn verschillende meningen of je het mengsel eruit moet spoelen of moet laten zitten. Ik heb het er nu uitgespoeld, maar de volgende keer zal ik het laten zitten om te kijken hoe dat bevalt.

Je haar zal moeten wennen aan een nieuwe manier van wassen. Misschien wordt het droog, waarschijnlijker is dat het snel vet wordt. Het is dan een kwestie van doorzetten en je haar niét wassen. Spoelen met water mag wel. Je zou het ongeveer twee weken moeten volhouden voordat je het weer kunt wassen. Uiteindelijk zou je je haar eens per maand kunnen wassen.

Direct na het wassen

Ik verwachtte dat mijn haar moeilijk door te kammen zou zijn na het wassen, maar dat valt me heel erg mee. Het is niet heel anders dan wanneer ik het waste met shampoo en conditioner gebruikte. Daarnaast valt me de geur mee die ik verwachtte na het spoelen met de appelazijn. Ja, ik ruik het wel, maar het is zo licht dat het me totaal niet stoort. Mijn haar voelt luchtig en schoon aan.

Ik ben benieuwd naar hoe mijn haar eruit ziet en voelt als het is opgedroogd. Ben ik dan nog steeds zo tevreden? En hoe lang zal het duren voor het vet is? Ik houd jullie op de hoogte!

-> Hoe was jij je haar?

3 Comments

 • Avatar
  Jolien Reply

  Ik gebruik sinds ongeveer een maand ook geen shampoo meer, maar ik blijf verre van de baking soda. De PH van baking soda is namelijk een stuk hoger dan de PH van je haar, en als je direct daarna appelciderazijn gebruikt (dat een lage PH heeft), wordt de PH van je haar ineens weer drastisch verlaagd, waardoor je haar een soort ‘schok’ krijgt. Dit is in ieder geval wat ik op internet heb gelezen, en daarnaast reviews van mensen die hiervan vervolgens heel zwak haar en haaruitval van kregen. Ik was mijn haar nu met Rhassoul/Ghassoul klei, en spoel het na met appelazijn verdund met water. Het werkt supergoed, en mijn haar heeft bovendien minder wasbeurten nodig!

  • Avatar
   Margit Reply

   Hoi Jolien,
   Dank je wel voor het delen van jouw ervaring!
   Wat goed dat je geen shampoo meer gebruikt! Veel beter voor het milieu 🙂 En fijn dat je een voor jou prettige manier hebt gevonden. Het klopt inderdaad dat baking soda een hogere pH waarde heeft, zo rond de 8. Voor ghassoul zou dit ongeveer 7 zijn, dus misschien inderdaad beter voor je haar. Het spoelen met azijn brengt de zuurtegraad van je huid en haar weer in balans.
   De schok die jij beschrijft, ken ik (nog) niet. Weet jij daar meer over?
   x Margit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.