Groen, groener, groenst

Ik heb er voor gekozen om geen televisie te hebben, maar daardoor mis ik ook wel eens wat. Zo bleek er in mei het programma Nederland Wordt Groen op de buis te zijn geweest. Dit trok mijn aandacht, omdat ik graag wat bewuster wil leven. Er zijn dingen die inmiddels tot mijn routine horen, maar het kan altijd beter. Ik had er behoefte aan nieuwe inspiratie toegediend te krijgen.

Groen

In het programma strijden 3 BN-ers, met hun gezin, om de groenste te worden. Nu zijn die stukjes vooral vermakelijk en soms pijnlijk als je ziet hoe de BN-ers normaal hun leven leiden, maar hun fanatieke inzet werkt aanstekelijk. Precies wat ik nodig heb op dit moment. Al strijden de BN-ers maar een week, ik denk dat het goed is dat er meer aandacht is voor duurzaamheid.

Meteen aan het begin van het programma wordt je gestimuleerd de app NPO Groen te downloaden. Braaf als ik ben, doe ik dat natuurlijk. Je kunt jezelf tot 6 uitdagingen in de week geven om duurzamer te leven. Hoewel een week natuurlijk te kort is om echt een verandering te weeg te kunnen brengen, maakt het je in ieder geval meer bewust. Voor die echte doorzetter, is dit misschien het begin van een verandering. Mijn uitdagingen voor deze week:

- Ik schakel apparaten écht uit

Het is niet zo dat ik apparaten achteloos aan laat staan, maar soms vergeet ik het echt. Wanneer ik bijvoorbeeld een plaat luister en deze is afgelopen. Wanneer ik niet meteen het apparaat uitschakel, dan staat deze voor niks energie te gebruiken. Heel zonde! Ik vind het vervelend dat ik het vergeet (en dat mijn vriend dan weer eens de LP-speler uit moet zetten), dus ik wil hier echt even bewust mee bezig zijn.

- Ik verspil geen eten

Iets waar ik echt een tegenstander van ben, maar wat me toch te vaak gebeurt afgelopen tijd. In de koelkast blijkt dan ineens nog wat eten verscholen te zijn in een hoekje en vaak is het dan al te laat. Dus vaker afgepaste hoeveelheden kopen; nee zeggen tegen de moeder van mijn vriend die - heel lief bedoeld - soms iets teveel van haar moestuinopbrengsten aan ons schenkt; dingen die snel verpieteren (sla bijvoorbeeld) zo snel mogelijk opeten.

- Ik halveer vaatwasmachinetabletten

Hier had ik dus totaal niet aan gedacht. Ik gebruik altijd gewoon standaard een hele, zet de vaatwasmachine aan en klaar. Maar een halve vaatwasmachinetablet zorgt ervoor dat er minder schoonmaakmiddelen in het water komen, dat fabrikanten minder hoeven te produceren en daardoor ook minder geleverd en dus met vrachtwagens gereden hoeft te worden. Klinkt logisch, maar ik moest er even op gewezen worden. En de vaat wordt gewoon even schoon als anders, dus er is geen reden weer terug te gaan naar een heel blokje.

- Ik was koud (max. 30 graden)

Van huis uit ben ik gewend dat alles op 40 graden wordt gewassen. Dit was voor vroegere begrippen heel zuinig, want op 60 of 90 graden wassen deed mijn moeder niet. Maar tijden zijn veranderd en wasmachines beter geworden. Wassen op hogere temperaturen is niet meer nodig, dus tijd om dit eens naar beneden te schroeven.

- Ik eet vegetarisch

Als flexitariër eet ik minimaal de helft van de week vegetarisch, omdat ik denk dat er voldoende alternatieven zijn voor vlees. Soms vind ik het alleen wel heel erg lekker. Of ik ooit helemaal vegetariër word, weet ik nog niet, maar maximaal één keer in de week vlees eten moet volgens mij goed haalbaar zijn. Mijn footprint wordt zo veel kleiner, zeker als ik geen rundvlees meer zou eten.

- Ik gooi zwerfvuil weg

Ik woon momenteel in een straat die als een magneet werkt voor zwerfvuil. Hoeveel plastic zakken en soms hele kartonnen dozen ik soms voorbij zie vliegen is ongelofelijk. Als ik dus dagelijks even de stoep bij mij opruim, dan scheelt dat al enorm veel afval dat in de natuur terecht komt. Dat voelt ook echt als een goede daad als buur en wie weet inspireer ik er nog mensen mee.

Groener

Ik wilde graag weer wat nieuwe inspiratie en dat is gelukt. Wanneer de week met uitdagingen voorbij is, kan ik met de app kiezen voor nieuwe uitdagingen of houd ik deze nog even aan. Het goede vind ik dat ik dagelijks wordt herinnerd aan mijn uitdagingen. Er komen informatieve filmpjes voorbij die voor mij werken als extra motivatie en nieuwe ideeën.

Wat ook gebeurt is dat ik veel meer gesprekken over duurzaamheid heb. Over de strubbelingen, nieuwe inzichten, oude inzichten die nieuw leven zijn ingeblazen. Dat maakt het leuk. Het zorgt ervoor dat ik niet alleen sta, maar een hele groep mensen om mij heen heb die in meer of mindere mate met hetzelfde bezig zijn.

Ik heb gesproken met een aantal mensen van The Footprint Challenge. Op hun site staat een heel aantal goede tips over het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Doe de test om te kijken waar je nu staat en daag jezelf uit om duurzamer met de wereld om te gaan.

Ook bij mij thuis gaan er meer gesprekken over duurzaamheid. Hoe simpel is de tip van mijn vriend om de precieze hoeveelheid water in de waterkoker te doen die ik nodig heb. Zo verwarm ik niet meer water dan nodig.

Groenst

Een paar jaar geleden keek ik de documentaire No Impact Man. Beavan gooit een jaar lang radicaal het roer om door klimaatneutraal te gaan leven in Manhattan. Zonder tv, zonder plastic, zonder toiletpapier te gebruiken. Kortom niets te doen wat belastend is voor het milieu. Zijn vrouw en eenjarige dochter doen met hem mee. Ook als je de light-versie wilt doen, is het heel inspirerend om te kijken naar hoe hij dit aanpakt.

De beste keuze

Duurzamer leven brengt bij mij ook veel vragen naar boven over de "beste" keuze. Bij Ikea en Seats2meet gebruiken ze bijvoorbeeld composteerbaar wegwerpservies; hoe duurzaam is dit eigenlijk? Een kleine hoeveelheid plastic mag je bij het oud papier doen (bijvoorbeeld in het geval van vensterenveloppen); maar is het niet beter de vensters bij het plastic afval te doen? Is het beter om de afwas met de hand te doen; ook als de vaatwasmachine maar heel weinig water gebruikt? En ga zo maar door. Vragen waar ik graag eens een antwoord op wil vinden.

Op welke manier probeer jij duurzamer te leven?

4 Comments

 • Avatar
  Jenny Reply

  Duurzaam is voor mij eten uit onze moestuin, zelf jam maken, kleding een 2e kans geven, afval scheiden, bijna alles op de fiets of openbaar vervoer ( we hebben wel een auto….) , geen vlieg vakanties en zo kan ik nog wel even doorgaan.

  • Avatar
   Margit Reply

   Gaaf Jenny! Keep up the good work!

 • Avatar
  Hannie Broekhuis Reply

  Ha Margit,
  Gevonden! Ik doe ook mijn best, maar zo gemakkelijk is het niet. Ik eet geen vlees en ga zoveel mogelijk op de fiets en we hebben een hybride auto. Probeer zo weinig mogelijk in plastic tassen te laten doen.

  • Avatar
   Margit – Oprichter Groen en gelukkig Reply

   Ha Hannie!
   Het kan inderdaad een uitdaging zijn, maar alle kleine beetjes helpen. Je doet al dingen die een grote impact hebben. Zo eet ik nog niet 100% vegetarisch, maar neig ik daar wel steeds meer naar. Gelukkig zijn er meer en meer alternatieven. Wat zijn voor jou uitdagingen?
   Liefs Margit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.