De strijd tegen het plastic aangaan met de Beat the Microbead app

Je hebt misschien wel eens gehoord dat er minuscule deeltjes plastic in onze cosmetica kunnen zitten. Onder andere door het gebruik van tandpasta, shampoo en scrubs, spoelen we ongemerkt plastic door het afvoerputje. Helaas kunnen rioolwaterzuiveringsinstallaties de plastics niet uit het water filteren met als gevolg dat deze in de zee terecht komen. Ik heb daarom een tijdje geen shampoo meer gebruikt. Steeds meer vis bevat plastic en zo kan plastic onderdeel worden van jouw maaltijd...

Maar hoe weet je nou of er in jouw cosmetica ook plastics verscholen zitten? Natuurlijk kun je de ingrediƫntenlijst controleren, maar het woord 'plastic' zul je hier nooit op terugvinden. In plaats daarvan worden de termen polyethylene, polypropylene, polyethylene terephtalate, polymetylmethacrylate of nylon gebruikt. Omdat dat lastig te onthouden is, bestaat er nu een app: Beat the Microbead.

Binnen 1 seconde weet jij of er plastic in jouw shampoo zit

Deze app is ideaal als je wilt weten of er plastic in jouw cosmetica zit. Je scant de streepjescode van de verpakking en 1 seconde later weet jij of je plastic-vrij kunt douchen. Met een vinkje zit je helemaal veilig. Een uitroepteken betekent dat er nu nog plastics in de cosmetica zitten, maar dat de fabrikant heeft aangegeven te stoppen met het gebruik van microplastics. Bij een kruis lijken er nog geen plannen te zijn om op korte termijn met plastics te stoppen.

Of gebruik de zoekfunctie

Heb jij je tube, potje of fles niet bij de hand, dan kun je ook de zoekfunctie gebruiken. Zo kun je zoeken op merk of productsoort en vind je een hele lijst aan producten met en zonder plastics.

De app van Beat the Microbead is beschikbaar voor Android, Iphone en Windows Phone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.