Interview: Daniël Poolen – Groene Eindbaas

Daniel Poolen

Hij noemt zichzelf De Groene Eindbaas en de reïncarnatie van Captain Planet. "Je moet jezelf niet altijd te serieus nemen." Als je je met zo'n groot onderwerp bezig houdt, is het natuurlijk goed om de humor erin te houden. Ik interviewde Daniël Poolen, die je mogelijk kent van kinderprogramma's als Zapp Your Planet en IJsstrijd. In 2014 is hij de plastic soep met eigen ogen gaan bekijken. Daarnaast werkt hij als consultant en geeft hij lezingen. "Als het maar een beetje in de groene hoek zit, dan ben ik er wel mee bezig."

Wat heb je met duurzaamheid?

Toen ik jong was, was ik veel met techniek bezig. Daarom koos ik de studie industrieel ontwerpen. Ik wilde iets creatiefs, iets met techniek, dat leek me erg leuk. Tijdens mijn studie hield ik me steeds meer met duurzaamheid bezig. Je leert daar om alles te maken van een schaar tot een auto, maar ik dacht steeds vaker: er is al zoveel! Toen heb ik me tijdens mijn master volledig gericht op duurzaamheid. Dus aan elk vak dat ik deed moest een duurzaamheidscomponent aan zitten. De ene helft van mijn master had ik gewoon bestaande vakken. De andere helft heb ik zelf opgezet samen met docenten, omdat er simpelweg geen vakken waren op dat gebied.

Waarom ben je niet gaan werken bij Philips of Bosch?

Ik heb tijdens mijn master heel veel kennis opgedaan. Dus ik kan bij Philips of Bosch gaan zitten om bijvoorbeeld een duurzame slijptol te maken, maar ik wilde die kennis verspreiden onder de mensen en via massacommunicatie proberen dit over te brengen. Zo ben ik voor mijn afstuderen terecht gekomen bij De Keuringsdienst van Waarde en was ik de "duurzaamheidsexpert". Ik heb een duurzame reeks gemaakt, begin 2011.
Vervolgens werd ik gevraagd voor het kinderprogramma IJsstrijd van de EO. Klaas van Kruisem zou dat presenteren en daar zochten ze een sidekick bij die verstand heeft van duurzaamheid en dat kon uitleggen. Via mijn eindredacteur kwam een casting voorbij en zo rolde ik toen in dat programma.
Nu heb ik meegewerkt aan een aantal programma’s: IJsstrijd, Nederland wordt Groen, Zapp Your Planet, Yotta. Dus aardig wat programma’s gedaan en allemaal binnen het thema duurzaamheid. Als je daar eenmaal in zit, dan word je ook sneller gebeld: we zijn met een cool programma bezig, wil je daar aan mee helpen?

Je bent op reis geweest naar de plastic soep. Hoe was dat?

Door Zapp Your Planet kwam ik in aanraking met de Plastic Soup Foundation en toen dacht ik: dat is een leuke club. Ze waren heel erg bezig met awareness, maar nog niet zo met oplossingen. Daarom heb ik samen met een collega, die al jaren oplossingen aan het verzamelen was, het Plastic Soup Lab opgericht. Hier kijken we gericht voor welke bron we welke oplossing kunnen verzinnen. Dat was precies mijn straatje, dat vond ik heel leuk. Ik wilde graag wat meer in het plastic soep probleem duiken. Daarom ben ik naar San Francisco, Hawaï en Los Angeles geweest om met bedrijven en wetenschappers te praten. Je kan er heel veel over praten, maar als je ergens staat, echt ziet wat het probleem is en het kan vastpakken, dan snap je het.

Ik ben naar San Francisco gegaan omdat ze daar heel erg op zero waste zitten. Het is echt een Europese stad om te zien. Dus daar heb ik gepraat met de lokale recycler en politici om te kijken: wat doen jullie, wat is de regelgeving. En dan merk je toch dat het soms wat rooskleuriger wordt neergezet dan je denkt dat het is.

Het leukste was met twee wetenschappers op Hawaï. Ik heb 4 uur met die gasten gezeten, alleen maar door modellen graven en werd de nerd in me wakker. De een hield zich bezig met stroming van de oceaan en de ander met windstroming. Ze hebben een model in kaart kunnen brengen van waar afval terecht komt en welk type afval dat is. Zo zie je bijvoorbeeld dat afval dat heel erg drijft, bijvoorbeeld piepschuim, in Alaska aan komt. Iets dat wat minder drijft, komt meer op Hawaï stranden aan. Natuurlijk kunnen er ook dingen zinken. Zo leer je dus hoe het werkt wanneer iets in het water terecht komt.

Wat zijn je ambities?

Een zo groot mogelijk impact hebben met de kennis die ik nu kan vergaren. Als je daarmee de hele wereld kunt verbeteren zou dat mooi zijn, maar het is stapje voor stapje en proberen steeds groter publiek om je heen te krijgen. Het lijkt me ook interessant om zoiets te doen voor RTL4 of SBS6 met een ontzettend groot kijkerspubliek. Daar kan nog wel wat veranderen. Juist plekken waar je het niet verwacht, dat is het meest interessant, dan doorbreek je pas écht dat patroon. Bijvoorbeeld het beste idee van Nederland. Wat is nou het beste idee om Nederland groen te maken? Heel basic, het zou er niet meteen doorheen komen. Maar dan heb je meteen een breder format om iets groot in te zetten.

Wat is jouw tip om duurzamer te leven?

Stel vragen bij alles wat je koopt. Een shirtje van €5. Kan dat? Waar wordt dat gemaakt? Vlees als kiloknaller. Hoe kan dat? Als je het namelijk weet, dan doe je het niet meer.

Wil je meer weten van Daniël Poolen?

Hier lees je meer over de Plastic Soup Trip die Daniël vorig jaar deed.
Of kijk hieronder het filmpje van Studium Generale van de Technische Universiteit Twente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.